Ovaj izuzetan roman okupira svu pažnju čitaoca. Zaplet, praktično, počinje već prvom rečenicom, koja objavljuje dolazak godine Zvijeri 1666.
Priča je ispletena oko djela u kome je, pored devedeset devet imena kojima Kur'an označava Allaha, navedeno i stoto ime. A onaj ko ga izgovori zadobija neslućene moći.


Baldasar je trgovac starinama. Biva primoran da proda knjigu koja krije ,,Stoto ime”. Zatim rješava da je povrati.
Poput slijepog Homera, Maluf opisuje Baldasarovu Odiseju, njegova putovanja od Biblosa, Tripolija, Mletačke Republike, Otomanskog carstva, sve do Đenove, grada u kome je ponikao. Tragajući za ,,Stotim imenom”, nalazi ljubav, prijateljstva, smisao svog postojanja i života. Okončanjem godine Zvijeri, završava se i njegova odiseja.

Ovaj roman može se čitati i kao alegorija gdje Stoto ime predstavlja smisao života, ispunjenje misije koja nam je ,,data” rođenjem. Ali, ne usuđuju se svi da slijede svoje ,,Stoto ime”. Najčešće odustanemo kod prvog većeg talasa koji nam zaljulja barku, ili se možda, kao i Baldasar, koji odlučuje da ipak Knjigu ostavi neotvorenu, suviše plašimo da otkrijemo ono šta život skriva. Ovo djelo se ne ispušta iz ruku.

Share.

Comments are closed.