Čitanje uključuje dva glavna kognitivna procesa – duboko čitanje i emocionalnu vezu.

Duboko čitanje je spor proces u kojem se čitalac bavi knjigom i nastoji je razumeti u svom kontekstu i u kontekstu spoljnog sveta. Emocionalna veza je mesto gde čitalac saoseća sa likovima, poboljšava društvenu percepciju i emocionalnu inteligenciju.

Iako izgleda da čitanje nudi prednost u pogledu preživljavanja, velike prednosti su i manjak stresa te bolje ponašanje kod čitalaca.

Roman mlade Kanite govori o osmanestogodišnjoj djevojci, Rayne Black, koja je sve osim obična tinjđerka. Njeni roditelji su vladari zatvorene države/carstva u 21. vijeku te bivaju hladnokrvno ubijeni pri čemu Rayne napušta prijestolnicu. U njenom odsustvu tron uzurpira Scott, čovjek loših namjera i djela. Po povratku, Rayne shvata da je njeno carstvo u neredu i da je jedina nada za bolje sutra ona sama. Tokom svoje borbe za povratak na tron, ona se bori da pronađe diademu koja će joj omogućiti da bez bitke povrati ono što je njeno. Međutim, situaciju joj ne olakšava smrt momka kojeg voli od djetinjstva i njene prijateljice.

Knjiga je ispunjena burom jakih emocija, ali najjači osjećaj Rayne ipak izdaje.  Iako pobijedi zle ljude, preostaje joj da nađe način da se nosi sa traumama i bolom zbog izdaje osobe kojoj je najviše vjerovala.

Kanita Čišija rođena je 14. marta 2002. godine u Kaknju. Učenica je Gimnazije “Muhsin Rizić”. Ovo je njen prvi roman koji je objavila sa 16 godina, kako bi mladima približila mogućnost slobodnog izražavanja i pomogla u prevazilaženju problema nezainteresiranosti mladih za čitanje.

Roman mlade autorice potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš i kvalitetno iskoristite dane ljetnog raspusta.

Knjigu preporučila: Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

Share.

Comments are closed.