Kišan vikend koji najavljuju ne mora biti upropašten. Bjekstvo vam preporučujemo u sljedećem obliku -čitanje knjige, šoljica toplog omiljenog mirisnog napitka, isključen telefon i zatvorena vrata i spremni ste za novu avanturu. Jasmina Masnopita iz Gradske biblioteke Ilijaš ovaj put preporučuje “Istinu o ljubavi” autorice Debore Mekinli.

Ljubavna priča koju razdire daljina, ali povezuje ogromna bliskost, podrška, prijateljstvo, bjekstvo od stvarnosti.

Kada Ivi Petvort odluči da napiše pismo slavnom piscu Džeksonu Kuperu i pohvali njegov rad, ona i ne sluti da će, iako daleko od kuće, steći najboljeg prijatelja, sagovornika, utjehu, nekoga ko je razumije…

Kako se bliži pedesetom  rođendanu, nezadovoljan i emotivno neispunjen, Džekson počinje da sumnja u svoj rad i sve što je do sada napisao…

Ovaj roman je više „priča“ o ljubavi . Zapravo,priča je o prijateljstvu,  porodici, a onda i o muško-ženskoj ljubavi. Prijateljstvo se razvija između poznatog pisca, Džeka Kupera, i Iv, skromne čitateljke s kojom počinje da se dopisuje. Njihova prva zajednička tema je hrana i kuhanje, ali kako se odnos između njih razvija, počinju da povjeravaju jedno drugom lične i porodične probleme. Džek je izašao iz drugog braka, puni 50 godina i ima stvaralačku krizu, dok Iv pokušava da konačno izađe iz svog problema sa napadima anksioznosti, da savlada  nesigurnost i pomiri se sa činjenicom da ju je muž ostavio s malom kćerkom, koja je već stigla do udaje. Zahvaljujući pismima koja se razmjenjuju između dvije naizgled nespojive osobe, između Amerike i Engleske, Džek i Iv sazrijevaju, svako u svom okruženju, i konačno nalaze mir i smisao. Najzanimljivije od svega je što se kroz čitav roman provlači ideja o njihovom susretu na neutralnom terenu, u Parizu, o njihovoj možda romantičnoj budućnosti, mada ta ideja do samog kraja ostaje samo mogući nagovještaj.

 Engleska književnica,Debora Mekinli, piše priču o usamljenosti i nesigurnosti koja negativno utječe na ljude, a ljubav (u širokom smislu te riječi) vidi kao način da se tuga, nezadovoljstvo i strahovi prevaziđu.

Čitanje nas tjera na mir i tišinu u ovom uzburkanom svijetu koji nam to više ne dopušta.

Police sa knjigama su otvorene škrinje s blagom za radoznale umove, rekoše mudri, a mnogi divni naslovi čekaju vas u Biblioteci KSC Ilijaš.

Knjigu preporučila: Jasmina Masnopita-Biblioteka Ilijaš

Share.

Comments are closed.