„Svako bi trebalo da pročita bar nešto ispod čega stoji ime Elene Ferante.“
The Boston Globe

„Njeni romani su snažno i žestoko lični, pa se pred čitaocem nižu ispovesti koje on uopšte ne očekuje.“
New Yorker

Ove sedmice iz Gradske biblioteke Ilijaš preporučuju nam remek-djelo jedne od najzanačajnijih savremenih italijanskih autorki Elene Ferante “Moja genijalna prijateljica”. Raskošna I snažna, na moment mračna priča sa jedinstvenom i moćnom naracijom nudi široku panorama čitave nacije, ali I dirljivu refleksiju o prirodi pravog prijateljstva.

 “Moja genijalna prijateljica” je prvi dio “napolitanske tetralogije” koja prati isprepletane živote dviju prijateljica. U ovoj knjizi, upoznajemo se sa Elenom i Lilom, djevojčicama sasvim različitih naravi, ali uprkos tome, veoma bliskim prijateljicama. Radnja se odvija pedesetih godina prošlog vijeka, u predgrađu Napulja koje, nasuprot očekivanjima, ne evocira uobičajene pozitivne asocijacije koje vezujemo za Italiju. To je malo, siromašno, zatvoreno mjesto, gde je brutalnost dio svakodnevice. U tom mračnom okruženju odrastaju Elena, mirno i oprezno dijete, sa velikom željom da impresionira i zadrži pažnju Lile, naizgled neustrašivog i prepametnog bića. One dijele snove, tajne, želje i planove, ali njihov odnos nije prikazan idealistički, već je na stalnoj klackalici između duboke bliskosti i ljubomore. Nemojte se zavaravati da je u pitanju dječija knjiga o drugarstvu – njihov neobičan odnos je objašnjen glasom odrasle Elene, pa je opis svake djetinjarije, sitnih čarki, zavisti i ljubomore zapravo kreiranje šireg konteksta i uvlačenje čitaoca u korjene njihovog prijateljstva.

Što se tiče autorice  Elene Ferante, jedna od intriga koja je zasigurno privukla dio čitalaca je njen tajnovit identitet i insistiranje na privatnosti. Njen stav o tome je očigledan iz pisma koje je navodno poslala uredniku pred objavu svoje prve knjige:

 “Vjerujem da, nakon što su napisane, knjigama nisu potrebni njihovi autori. Ako imaju nešto da kažu, prije ili kasnije će pronaći čitatelje; ako ne, neće.”

 “Skrivanje” autorke je posebno interesantno kada se uzme u obzir uvod romana “Moja genijalna prijateljica”. Naime, roman počinje Lilinim iznenadnim nestankom i odlukom Elene da zapiše priču o svom i Lilinom životu. To je tek dio misterije  koja će vas privući da saznate kuda će vas sve odvesti njihove avanture. Zato, ukoliko ste u potrazi za romanom koji je “ženski” na najbolji mogući način, sa snažnim junakinjama, pripovjedanjem punim detalja i malo mračnijim životnim pričama, pružite šansu ovoj knjizi. Sve dijelove potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Prva knjiga „napolitanske tetralogije“ uvodi nas u jednu od najvećih priča napisanih u ovom veku, remek-delo koje je očaralo kritiku i osvojilo publiku širom sveta.

 „Baš ništa slično ovoj knjizi nikada ranije nije objavljeno.“
The Guardian

„Jedna od najboljih knjiga, ne samo poslednjih godina.“
The Independent

„Elena Ferante je prefinjeno subverzivna. Ono porodično je u njenim genijalnim knjigama tempirana bomba, koja otkucava previše glasno da bismo to mogli da zanemarimo.“
Time

Knjigu preporučila: Emira Džafić-Gradska biblioteka Ilijaš

Share.

Comments are closed.