Razija Čolaković, vedra i nasmijana „obična“ osoba, za koju mnogi znaju po
njenoj nadaleko poznatoj Facebook stranici „Muhabet sa Razom“ je rodom iz Cazina sa adresom u Brčkom. Ona je svestrana pjesnikinja, kolumnista, make-up artist, marketing manager i mualima. Naša Raza ne krije da je imala  jako teško djetinjstvo i da odrastanje nije bilo idilično. Međutim, vidno je da je ipak svojim vedrim duhom i pozitivom kojom zrači uspjela postati regionalno poznata. Do sada je izdala dvije izuzetno popularne i prodavane knjige “Leptir” i Razotkrivanje”.  Sada je studentica žurnalistike u Brčkom što joj je bio san. Udata je, majka dvije kćerke. U pripremi je i treća knjiga “Svekrvin sin”. Ona je markantna osoba, sjajnih tekstova i poučnih životnih priča koje prezentuje na sebi svojstven način i time plijeni pažnju čitalaca. Raza razbija stereotipe, onoga što se u Bosni misli da je islamska tradicija, a zapravo je ostatak patrijarhalnih shvatanja i ušutkivanja i podrezivanja krila ženskoj misli i angažmanu, istaknuto je na promociji u Ilijašu.

Svoje anegdote, poeziju i prozu  satkala je u knjigu „Leptir“ za koju kaže da je inspirisana ljubavlju i koja je nastala kao rezultat njene duše
pričajući o svom životu. Knjiga je postigla izvanredan uspjeh jer nema
pretvaranja, nema uljepšavanja, ogoljena duša i ogoljen život, koji Razu nije
mazio ali nije učinio ni ogorčenom i razočaranom nego krajiški hrabrom,
duhovitom ali Bogami i krajiški  ili ženski ljutom, ali pravedno srditom
osobom koja mora ukazati i reagovati na nepravdu. Raza je glas žene nemoćne, još uvijek i ekonomski ovisne ili siromašne ponekad ili često i zlostavljane da može i treba da se bori ne samo za dobar život nego i postizanje punog potencijala i da zaslužuje dobro,  ljubav  i sreću.  Promocije prve knjige održane su širom svijeta, ali i u našoj domovini skoro u svimgradovima.
-Razo voli život. Od prve do posljednje stranice provlači se riječ ljubav, ljubav prema svemu što je okružuje. Razo je brižna. Ne bira riječi kad nam otkriva s čime se sve susreću žene u njenom okruženju ili uopće žene Balkana, te nesebično i ponekad oštro opominje i
savjetuje. Pričajući o sebi, ona šalje jasnu poruku i drugima kako se nositi sa
određenim situacijama i kako pobijediti nametnute stigme.
Uči! Radi na sebi! Osnaži sebe! Bori se! Ne saginji glavu ni pred kim osim pred Bogom!…, jake su poruke koje se ponavljaju među koricama ove knjige za koju sam sigurna da će nadmašiti tiraž Leptira i sigurno naći put do svojih čitalaca. Razo je jaka! Da bi nam pokazala šta je od nje napravilo današnju ženu-bedem, ona nas vraća u svoje djetinjstvo i pripovijeda nam o tome koliko je to bio trnovit put. Nju život nije mazio, mnogo joj je toga nedostajalo, ali je imala ono najvažnije – ljubav. Ljubav roditelja, porodice, bračnog druga… Ljubav nju pokreće. Poželjela bih još puno Razinih muhabeta, još puno nanizanih riječi i objavljenih knjiga, one su jedan poseban poklon ženi balkanskoj, napisala je u recenziji Adisa Tufo.

Knjige Razije Čolaković
potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš


Preporuka knjige: Jasmina
Masnopita, Gradska biblioteka Ilijaš.

Share.

Comments are closed.