Koliko knjiga čeka na Vas da ih pročitate baš ovog vikenda? Pročitali ste sve sa polica? Naša hrpa željenih naslova iz dana u dan sve je viša.  Kako jedna kineska poslovica kaže “Knjiga je vrt u džepu”. Ako i Vi ponekad poželite pobjeći u lijepi svijet mašte od svih i svega, knjiga je odlična destinacija. Ove sedmice uposlenici Gradske biblioteke Ilijaš preporučili su lektiru:

RUŽA-NURA BAZDULJ-HUBIJAR

Ovo je roman o prvoj ljubavi. Priča o djevojčici Minji i jednoj ruži, koju neko svako veče donosi i ostavlja na Minjinoj prozorskoj dasci. Oko te ruže plete se čitava čarolija puna uzbuđenja i divnih nada, ali i neočekivanih obrta.
Najbolji je onaj koji otkriva ko zapravo donosi te ruže. I umjesto da se Minja i Tahir najzad sastave u svojoj čudnoj ljubavi, oni se rastaju čak i ne pozdravivši se i mi više ne znamo hoće li od te ljubavi biti išta ili možda nikad više neće. (Ivica Vanja Rorić).

Rat koji je osakatio djetinjstvo i dječaštvo Bosanca i Bosanke, mnoge mlade ljude odvojio je od svijeta knjige, ali je mnoge i naveo da zarone u taj svijet, da u njemu traže odgonetku za pitanja što im postavlja život. Roman Ruža je jedan od onih koji će ponuditi druženje sa samim sobom. U njemu su likovi kakve je čitalac sretao prije nego je uzeo knjigu u ruke.
Nura Bazdulj-Hubijar umije slijediti način mišljenja mladog čovjeka, ona se ne postavlja iznad njega, već se sa svojim čitaocima gleda oči u oči i priča im priču o njima samima. Priču kakvu bi i oni sami napisali kada bi se odredili da pišu ono što misle, kako se osjećaju, kako se ponašaju.

O spisateljici

Rođena je 20.avgusta 1951.godine u Mrđenovicima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi. Radi kao liječnik, specijalist medicinske mikrobiologije. Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama, njezina djela prevođena su na njemački, nizozemski i norveški, a jedan od njenih romana 1996. snimljen je u tehnici za slijepe osobe. Uvrštena je u školske čitanke, Antologiju bošnjačkog putopisa XX. vijeka i u školsku lektiru. Narodno pozoriste Zenica je u sklopu Festvala Sarajevo-Sarajevska zima l998. premijerno izvodi njenu dramu “Braća” (“Rak na duši”). Tekstovi Nure Bazdulj-Hubijar uvrsteni su u čitanke, a roman “Ruža” u lektiru. Na anonimnom konkursu za radio dramu u organizaciji Radija BiH dobitnik je nagrade za dramu “Sablja i pero” (1999.).

Idilična slika: vikend pred nama, kafa miriše, čokolada je tu i Vaše omiljene knjige. Ako to nije pravi odmor, ne znamo šta je, a zadovoljstvo je veće ako je preporučena knjiga u nastavnom planu obavezne lektire.

Share.

Comments are closed.