Čitanje obogaćuje naše iskustva. I ne samo to, znanstvenici poručuju da čitanje stručne literature, fikcije i književnih djela pomaže u izgradnji razumijevanja prema događajima i osjećajima koje proživljavamo – bolje razumijemo ljude kojima smo svakodnevno okruženi.

Solo je kaleidoskopski roman o Ulrichu, stogodišnjaku iz Bugarske, o njegovom životu i njegovim maštarijama.

Radnja romana Solo odigrava se u zemlji koja je katkad bila dio Azije a katkad Evrope. To je knjiga o izgubljenim korijenima, prekinutoj tradiciji i promašenim ambicijama – i o načinima na koje ljudska bića prevazilaze te neuspjehe.

Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio govori o Ulrichu, stogodišnjaku iz Bugarske. Slijep je i ne izlazi iz kuće, opstaje zahvaljujući komšijama koji mu pomažu. Vrijeme provodi prisjećajući se svog života i svega što mu se dešavalo u tih 100 godina. I to je priča o jednom zanimljivom, teškom, neobičnom životu njega i njegove porodice. Ali kroz tu njegovu istoriju upoznajemo i istorijske promjene koje su se dešavale u Bugarskoj tokom godina, dolazak komunizma, pad komunizma, uticaj svih promjena na obične ljude i njihov način života. Neke stvari tako bliske nama i onom što smo mi imali, a neke opet potpuno nevjerovatne i drugačije.

Drugi dio knjige su Ulrichova sanjarenja. U suštini su to priče skoro odvojene od njega ali povezane i dalje sa Bugarskom, raznolikije i prepune zanimljivih likova. Djeluje kao da čitate dvije knjige, ali stil pisanja ih veže u jednu cjelinu.

U suštini, «Solo» je neobičan i zanimljiv roman u kojem će uživati oni koji vole čitati priče o ljudima i upoznavati druge kulture.

O autoru

Rana Dasgupta rođen je 1971. u Canterburyju u Engleskoj. Studirao je na Oxfordu i Wisconsinu. Sa zbirkom Tokyo Cancelled, objavljenom 2005, ušao je u uži izbor za John Llewellyn Rhys nagradu. Za roman Solo osvojio je Commonwealth Writers’ nagradu za najbolju knjigu 2010.

Čitanje pruža jedinstvenu priliku da u potpunosti uronimo u misli i osjećaje osobe o kojoj knjiga govori.
Istraživanja su dokazala da to može pojačati empatiju i sposobnost da djelujemo kao društveno biće

Uživanje u knjizi je najbolja vježba za mozak jer ga održava mladim, stoga već danas pravac Gradska biblioteka Ilijaš i dajte šansu romanu sedmice i ovom autoru.

Knjigu preporučila: Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

Share.

Comments are closed.