Stefan Bošković je crnogorski pisac kojem je “Ministar” drugi roman i objavljen je kod izdavačke kuće Nova knjiga.

Prije ovog romana Bošković je objavio zbirku priča “Transparentne životinje” (Nova knjiga) u kojoj se nalaze mnoge nagrađene priče objavljivane u svjetskim magazinima. Za njegov prvi roman “Šamaranje”, nagrađen kao najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori (2014) .

O romanu:

“U nagrađenom romanu Stefana Boškovića pratimo život Valentina Kovačevića – ministra kulture Crne Gore kroz devet turbulentnih dana u kojima se bori s poteškoćama poslovnih pritisaka, kulturnih običaja, administracije i neizbježnog dna porodične historije. I sa sobom samim.

Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije i melanholije čovjeka i društva u tranziciji organski a nepredvidljivo rastu jedno iz drugoga pa se svako malo čitatalac može zapitati ko je ovdje lud: Ministar, društvo ili on sam. Na tako teška pitanja nema lakih odgovora, pa kolikogod ova knjiga bila opčinjavajuća, njezin je efekt secirajući i otrežnjujući: i čovjek i društvo se otkrivaju u svoj svojoj bijedi i raskoši, u neskladu i težnji da se dosegne žuđena normalnost i mir”, napisao je Kruno Lokotar.

Share.

Comments are closed.