„Tajne uzvišenosti” najznačajnije je Rumijevo djelo u prozi, a predstavlja zbirku njegovih kazivanja iz različitih oblasti sufizma i islamskog gnosticizma, iako se Rumi u njemu često dotiče i pitanja koje izlaze iz okvira te oblasti.

Ovo djelo nezaobilazan je izvor za poznavanje Rumijeve ličnosti, njegovog odnosa sa svojim savremenicima te stava prema različitim društvenim pitanjima i problemima. Mevlana Dželaludin je jedna od ličnosti koje zauzimaju prvo mjesto u svijetu i islamskom tesavvufu. Širina njegovog horizonta, veličina njegovog mišljenja, jednostavnost u govoru i sve ljudske osobine sabrane u njemu učinili su da uđe među najveće genije svijeta.

Dželaludin Rumi poznat i kao Mevlana je bio pjesnik, pravnik, islamski učenjak, teolog i sufijski učitelj. Smatra se jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači “naš vodič”.

Share.

Comments are closed.