Ovog vikenda preporučujemo knjigu Džigerdelen Tvrđava u srcu .

Riječ je o romanu prijevedenom sa turskog jezika autorice Safiye Erol, začetnice modernog romana u Turskoj.

Spisateljici je cilj pokazati kako pomiriti tradiciju sa savremenošću. Nju zanima duhovna dimenzija tradicije mnogo više nego sam običaj. Stoga je Džigerdelen važan kao pokazatelj nekih razmišljanja u jednom konkretnom periodu.

Jedno zlatno doba koje je covjecanstvo zivjelo jest vrijeme drevne Grcke. Anticka Grcka je u svojoj kulturi uspjesno objedinila Istok i Zapad; zato je bila savrsena. A onda se naslijedje podijelilo:
– Zapad je naslijedio grcku ljubav prema znanosti, prema ljudskim slobodama i sposobnost sistematiziranja i organiziranja.
Sta je ostalo na ovoj strani?
– Stovanje tajne stvaranja, svijest o prolaznosti, poimanje svijeta koje pojedincu pruza spokoj i zajednici sklad, drugim rijecima. vjerovanje u sudbinu i odredjenje.
Osim spomenutom zlatnom dobu idealan covjek je zivio na jos dva mjesta. Jednom kod Arapa u Spaniji, drugi put kod Turaka u krajini. Ako je Zemlji sudjeno da na njoj opet zive neki idealni ljudi, onda to mogu biti samo oni koji u sebi objedinjuju dva svijeta – Istok i Zapad. Kod Turaka vidim osobine koje mogu uspostaviti tu sjajnu vezu. To je najsvetija zadaca koja nam je ikada povjerena u historiji.

Roman su preveli Nadira Jahić, Kerima Filan i Mirsad Turanović.

Roman je, kako se ističe u saopćenju IK Connectum, pun ljubavi i ljudske topline.


Share.

Comments are closed.