Gradska biblioteka i Radio Ilijaš za ovu sedmicu preporučuju roman “Ubiti pticu rugalicu”.

Harper Lee (1926 – 2016) rođena je u Monrovilu u Alabami. Godine 1959. završila je rukopis svog bestseler romana Ubiti pticu rugalicu. Ubrzo nakon toga, pomogla je svom prijatelju Trumanu Kapoteu da napiše članak za Njujorker, koji će kasnije prerasti u njegovo remek-djelo In Cold Blood. Godine 2007. odlikovana je Predsedničkom medaljom slobode za svoj doprinos književnosti.

-Roman govori o devojčici Žan-Luizi Finč (poznatoj kao Skaut) i njenom bratu Džeremiju Finču (poznatom kao Džem) koji žive na jugu SAD-a sa svojim ocem advokatom Atikusom Finčom. U romanu Atikus brani „pravu pticu rugalicu“ crnca Toma Robinsona koji je krivo optužen za silovanje bjelkinje.

Ovo je prije svega roman o odrastanju, o doživljavanju svijeta djeteta koje počinje da shvata razliku između dobra i zla, o suočavanju sa svijetom koji nije uvijek dobronamjeran i naklonjen ni djeci, a kamoli odraslima, pa potom i djelo o rasizmu, društvenim nepravdama i njihovom porijeklu, predrasudama i njihovoj pogubnosti.

Harper Lee piše jednostavnim, pitkim jezikom, neodoljivo zavodljivo, duhvno i često dirljivo, no nikad patetično. Ona iz perspektive djevojčice Scout priča priču o odrastanju i diskriminaciji crnca na američkom Jugu 30-ih godina prošlog vijeka, ali pritom nudi puno više od priče o djetinjstvu i rasizmu to je fascinantna priča o ljubavi, moralu, etici, pravdi, odgoju, hrabrosti, prijateljstvu, životnoj mudrosti.

Roman je nagrađen Pulitzerovom nagradom 1960. godine i predstavlja jedno od najpopularnijih i najčitanijih djela američke književnosti. Ovo klasično djelo koje književna kritika visoko vrednuje prodato je u desetine miliona primjeraka i prevedeno je na mnoge jezike. Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Muligana i sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

Share.

Comments are closed.