U nedjelju 15. septembra godišnjica je smrti velikog književnika Nedžada Ibrišimovića, stoga ove sedmice preporučujemo njegovo djelo Ugursuz.

“Da li je to slutnja što svuda i u svemu vidim znakove? A ako ih ne vidim, sam ih tražim i objašnjavam? Mogu i svojom voljom da im ne pripadam, jer ja to zaista neću?” (str.180)

Sadržaj Ugursuza nije historija, nego svijest njegova glavna lika Muzafera, kojoj je historija samo parabolički okvir. Ibrišimovic, kako primjećuje kritika, piše o drami identiteta, svijesti, savjesti i jezika. Umjesto objektivnog historijskog vremena autor promovira simboličko svevrijeme kao autentičan prostor egzistencije. Zlo se se ovdje ukazuje kao transhistorijsko stanje, a povijest kao mora, fantazmagorija i užas rasula svijeta.
 
Skučena, ali bistra svijest nerazvijenog, nijemog i prezrenog stvorenja, “ugursuza” kojemu su ostale samo oči, sluh i ruke za doticaj s ljudima, tumač je izvanjskoga svijeta. Cijela jedna historija obitelji Abazović protumačena je iz tog prizemnog, “najdonjeg pogleda”. Taj pogled “psećeg čovjeka” polučuje sagledavanjem golotinje njenih bića. Ibrišimovićev roman ne donosi u prvi plan protagonista koji je hroničar vremena i zbivanja, nego k slutnje kao unutarnjeg stanja i zla kao izvanjskog procesa. Povijest je ovdje tek eho iracionalnih sila, a u prvom je planu unutarnja drama protagonista.

“Od ljubavnih jada nema većih i njima se predajem.” (str.133)

Djela Nedžada Ibrišimovića potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Knjigu preporučila: Emira Džafić/Gradska biblioteka Ilijaš

Share.

Comments are closed.