Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su jučer, u odvojenim susretima, generalbojnika Alexandera Platzera, zapovjednika EUFOR-a u našoj zemlji. 

Komšić je sa zapovjednikom EUFORa-a razgovarao o aktivnostima i značaju misije EUFOR-a u Bosni i  Hercegovini, s akcentom na operaciju ALTHEA. On je pozdravio nedavnu odluku Vijeća za vanjske poslove EU kojom je data puna potpora nastavku operacije ALTHEA u našoj zemlji, te je istaknuo kako se nada da će tu odluku u studenom potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a.

Komšić je spomenuo nedavno održanu vježbu „EUFOR brzi odgovor 2021“ u kojoj su sudjelovale i Oružane snage Bosne i Hercegovine  ocijenivši je uspješnom. Zahvalio se misiji EUFOR-a na njihovom dugogodišnjem angažmanu posvećenom sigurnom i stabilnom okruženju u našoj zemlji, te razmjeni iskustva i znanja iz područja obrane.

Džaferović i Platzer također su razgovarali o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na aktivnosti koje preduzima EUFOR u provođenju vojnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma.

Džaferović dao je punu podršku misiji ALTHEA, naglasivši da međunarodne vojne snage, kao sastavni dio Daytonskog sporazuma, daju esencijalan doprinos očuvanju i osnaživanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Bilo je riječi i o vježbi „Brzi odgovor 21“ te o nedavno potpisanom Planu obuke i saradnje između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i EUFOR-a, u kojim su definirane buduće zajedničke aktivnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

BHRT

Share.

Comments are closed.