Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana, saopćeno je iz tog ministarstva.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 4,8 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Krizni štab procjenjuje da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka, bez obzira na nisku incidencu, jer postoji rizik od pojave novih sojeva SARS-CoV-2 (prije svih delta varijante) koji su već evidentirani u susjedstvu i koji imaju značajno veću prenosivost od alfa soja koronavirusa.

Također, imajući u vidu da je povećan broj ulazaka u zemlju tokom ljeta, činjenicu da za ulazak u zemlju državljana Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja nije potreban negativan test, te nepoštivanje mjera i nedovoljan nadzor nad provođenjem mjera, neophodno je zadržati aktuelne epidemiološke mjere radi prevencije i kontrole infekcije.

Prijedlog produženja mjera biće dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Share.

Comments are closed.