U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirana je 451 novooboljela osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 311 naših sugrađana. Od ovog broja novozaraženih, njih 294 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, jučer je preminulo devet pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.294 osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 456 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 759 pacijenta.

Trenutno je u KS hospitalizirano 429 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 309 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 120 osoba. Jedanaest pacijenata koristi pomoć respiratora.

U  Kantonu Sarajevo je 3.156 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Share.

Comments are closed.