Učenici VI razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“  prisustvovali su edukaciji i pokaznoj vježbi u okviru projekta  „Lopov uvijek bude otkriven” koja je izvedena u Kino sali Ilijaš. Projekat se  realizuje  u okviru programa „Rad policije u zajednici” u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Ministarstvom obrazovanja KS, MUP-om KS, Federalnom upravom policije, PS Ilijaš i PS Vogošća. Cilj ove edukacije je povećati svijest djece da se kriminal ne isplati i da lopov uvijek bude uhvaćen.

Predavanje kako prijaviti krađu i šta raditi ako su pokradeni  učenicima VI razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ održali su policajci iz Policijske stanice Ilijaš, a pokaznu vježbu sa psima službenici Federalne uprave policije.  Učenici su s pažnjom pratili vježbu i učestvovali u radionici. Za demonstraciju ovog projekta bili su uključeni policajci, specijalci i policijski psi, a radionice će također biti održane i u ostalim osnovnim školama na području općine Ilijaš.

Djeca su sa zanimanjem slušala i učestvovala u ovoj interaktivnoj radionici na temu krađa, a poseban fokus je stavljen na džeparenje. Učenici su čuli mnogo korisnih informacija: koja je uloga policije u zajednici, koje su njihove obaveze, šta i kako prijaviti policiji i koje podatke dati, kako reagirati u situaciji ako ih neko pokrade i sl. Nakon uvodnog dijela uslijedila je pokazna vježba sa dresiranim policijskim psom (belgijskim ovčarem) koji otkrivaju ukradene stvari.

Share.

Comments are closed.