PLOCANASLOVNAU naselju Vidotina na mjestu pogibije rahmetli Fuada Alikadića, osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Lovačkog društva „Srednje“,  ove nedjelje je u njegovu čast otkrivena Spomen ploča uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja lovaca koji su na ovaj način htjeli dostojanstveno odati počast tragično stradalom Alikadiću.

Nakon učenja Fatihe i minute šutnje, o Fuadu Alikadiću i njegovom doprinosu lovstvu i sprečavanju krivolovstva govorio je  predsjednik Lovačkog društva „Srednje“ Rešid Halilović.

– Fuad je kao vrlo mlad pristupio tadašnjem Lovačkom društvu „Sarajevo“, brzo je postao  predsjednik sekcije Srednje. Dobio je mnoge zahvalnice, kao i orden prvog reda za svoj rad. On  je u periodu poslije rata uočio brojne nepravilnosti i krivolov i došao je na ideju da oformi lovačko društvo „Srednje“ i u tome je uspio zajedno sa starijim članovima kao i da spriječi krivolov.  Njegova inicijativa je i izgradnja Lovačkog doma, za svoj rad dobio je mnoga priznanja i orden drugog reda. Učinio je mnogo za ovo lovačko društvo i za ovaj kraj. Njegov život je trud i borba-trudio se da se školuje, zaposli, oženi kao svi normalni ljudi. Borio se u ratu i pobjedio je, borio se da oformi ovo društvo i pobjedio, nažalost nije se uspio izboriti za ono najvrjednije-svoj život. No, ostavio je Lovačkom društvu „Srednje“ lovište Lipnik  na čemu mu se puno zahvaljujemo, kazao je Halilović.SPOMENRESOALIKADIC

Predstavnik Saveza lovačkih organizacija Bosne i Hercegovine Jasmin Dlakić kazao je da je Alikadić dao nemjerljiv doprinos lovstvu u Srednjem, kao i široj regiji i da će njegove aktivnosti ostaviti neizbrisiv trag u sadašnjim aktivnostima ove važne organizacije. Alikadić je doprinio i reformi Saveza u poslijeratnom periodu i ustrojstvu kakvo je danas prisutno.

-Posljednja funkcija koju je obavljao bio je član Disciplinskog suda Saveza lovačkih organizacija BiH, to je prekinuto njegovom smrću  ali sve što je radio ostavit će trag. Ova Spomen ploča i ovaj zapis ostavit će neizbrisiv trag o radu i razvoju lovstva na području Srednjeg i Ilijaša koje gaji dugu tradiciju kroz naš Savez. Lovačko društvo „Srednje“  kao dobro organizovano i ustrojeno, drugarski nastrojeno zauzima važno mjesto u Savezu i pokazuje sve ono dobro što je radio rahmetli Fuad, kazao je, između ostalog, Dlakić.

Najstariji član LD „Srednje“ , saradnik, prijatelj i komšija Novica Blagojević s tugom veli  da je rahmetli Alikadić posebno volio Vidotinu, gje je najčešće šetao, družio se i lovio, a sudbina je bila da se na tom  mjestu njegov život i tragično okonča.

-Treba posebno naglasiti da je naš Upravni odbor imao sluha za odavanje počasti našem dvadesetogodišnjem predsjedniku. Fuad je odlikovan i dobio je posthumno Veliku povelju Saveza lovačkih društava BiH za doprinos razvoju i unapređenje lovstva u cjelini, a ovdje je podignuta Spomen ploča koja će sve nas i mlade generacije podsjećati na našeg ljudskog i lovačkog velikana Fuada Alikadića, kazao je Blagojević zahvalivši se svima koji su doprinijeli da se to desi.DRUGOVI

Spomen ploču svečano su otkrili sin rahmetli Fuada Jasmin Alikadić i predsjednik Lovačkog društva „Srednje“ Rešid  Halilović. Manifestacija je završena učenjem Fatihe i minutom šutnje za Alikadića i sve lovce koji više nisu među živima.

 

Share.

Comments are closed.