Porodice žrtava u Udruženju “Majke Srebrenice” u ponedeljak su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijele tužbu protiv Holandije.

“Majke Srebrenice” se bore za priznavanje odgovornosti Holandije, čiji su vojnici u ime Ujedinjenih nacija bili 1995. godine raspoređeni u tadašnjoj enklavi Srebrenica, gdje je ubijeno više od 8.000 osoba.

Tužbu su u ime “Majki Srebrenice” podnijela dva advokata, Marko R. Geritsen i Simon van der Sluijs koji su u saopštenju o tome naveli da “Holandija nije preduzela dovoljne mjere zaštite” stanovništva Srebrenice, prenosi Beta.

Uloga holandskih mirovnih snaga u Srebrenici u Holandiji je i dalje osjetljiva tema za koju bivši holandski vojnici tvrde da će ih zauvijek proganjati.

U svojoj bazi, holandske mirovne snage su 11. jula 1995. tu enklavu sa hiljadama izbjeglica prepustile snagama bosanskih Srba.

Oni su dopustili bosanskim Srbima da odvedu izbjeglice, od kojih su muškarci i dječaci razdvojeni, odvezeni autobusima i ubijeni.

Udruženje “Majke Srebrenice”, koje predstavlja više od 6.000 rođaka tih žrtava, pokrenulo je 2007. godine taj slučaj pred najvišim holandskim sudovima, postigavši samo djelimičan uspjeh.

Vrhovni sud Holandije je 2019. godine presudio da je holandska država imala samo “vrlo ograničenu” odgovornost za genocid koji je uslijedio.

“Prema Vrhovnom sudu, ti ljudi bi vjerovatno u svakom slučaju bili ubijeni, čak i da im je bilo dozvoljeno da ostanu u enklavi. Međutim, nije bilo faktičke rasprave o šansama za preživljavanje“, rekli su advokati uz ocjenu da je ta odluka suda bila “potpuno proizvoljna”.

“To je kršenje Člana 6. Evropskog suda za ljudska prava, koji predviđa pravo na pošteno suđenje”, ukazali su oni.

izvor: klix.ba

Share.

Comments are closed.