Danas s početkom u 18:30 na platou Musale u Pruscu bit će izveden program Svečanog otvaranja manifestacije “510. Dani Ajvatovice”.

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku održana je pres-konferencija na kojoj su najavljeni sadržaji ovogodišnjih “510. Dana Ajvatovice”.

O “Danima Ajvatovice” govorili su muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora Ahmedef. Adilović, te članovi Organizacionog odbora i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf Amir ef. Čavak.

“Drago mi je da možemo saopćiti da će i ove godine biti održana manifestacija 510. “Dani Ajvatovice”. Kako je nastupila pandemija koronavirusa bili smo u dilemi šta uraditi, da li uopće organizovati Ajvatovicu ili ne i kako će se organizovati i u kojem obimu. Nakon smanjenja opasnosti od koronavirusa sjeli smo sa nadležnim organima u kantonu, porazgovarali smo i rečeno nam je da možemo ići u organizaciju ovogodišnjih Dana Ajvatovice uz poštivanje zaštitnih mjera uz smanjenje programskih sadržaja, učesnika, publike, shodno mjerama koje su propisane”, rekao je muftija Adilović.

Moto ovogodišnjih “Dana Ajvatovice” je “Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi”.

“Naime, ko imalo promatra stanje u društvu i prirodi onda može vidjeti da je ono poprilično poremećeno i da vrijednosti koje su krasile čovječanstvo polako se urušavaju i da nam je potreban dodatan motiv da bi mi vraćali to u neku normalu i da mi stavljamo naglasak na našu vjeru i tradiciju. A, Ajvatovica je dio naše tradicije i dio naše vjerske prakse. Treba da učinimo ono što možemo da vratimo moral, moralne vrijednosti, da vratimo taj sklad i harmoniju koji su nekada bili u društvu i prirodi. Svi programski sadržaji su korisni, dobri i interesantni i u tom smjeru djeluju dakle da savjest ljudsku prizovu, da pozovu ljude da ozbiljnije razmišljaju o stanju u društvu i prirodi, da se odnosi među ljudima popravljaju, da se odnos prema prirodi popravlja i da tako sveukupno gradimo u našoj sredini jedno bolje i sretnije društvo”, kazao je, između ostalog, muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora Ahmed ef. Adilović.

Ajvatovica ono što ona sama po sebi jeste je, naglašeno je, vraćanje duhovnosti, vraćanje harmoniji.

“Jer, svjedoci smo da živimo u određenoj disharmoniji u određenim problemima koje prate ovo društvo. U ovih nekih 10,11 dana pokušat ćemo da probudimo tu neku duhovnost i da se vratimo samoj srži Ajvatovice a to je da vidimo da sami sebi napravimo nekakav presjek svog stanja da se resetujemo na neki način, sebe i svoje porodice u kontekstu onog što Ajvatovica i jeste”, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf Amir ef. Čavak.
Izvor:aa.com.tr

Share.

Comments are closed.