U okviru 1. MEĐUNARODNE MANIFESTACIJE ORGANSKIH PROIZVOĐAČA organizovala se izložba i degustacija organskih proizvoda, organski grah, janjetina, sokovi, džemovi, med.

Za naš Radio Ilijaš govorio je predsjednik Saveza Udruženja organsko FBiH, Sejad Herceg.

-Organsko FBIH, kantonalna asocijacija KS i naš domaćin Halilović danas stvaramo priliku za međunarodno druženje organskih proizvođača na jedan organski način “Putevima zdravlja na organski način”. Zamisao ove manifestacije jeste da se organski poljoprivredni proizvođači predstave našim donosiocima odluka, građanima i da se predstave svim onima koji daju doprinos u razvoju organske poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj jeste da se građani upoznaju na ruralnim područjima kako to i na koji način organski proizvođači treba da rade i kako da dobiju certifikat za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Imali smo i dodjelu priznanja ispred firme Halilović koja u ovoj godini bilježi 36. godina svog postojanja. Ova manifestacija je planirala da se održava širom BiH kako bi se poljoprivredni proizvođači upoznali da razmjenjuju iskustva i naravno da se vide potencijali koji su u BiH prisutni. Ovdje danas sa nama izlažu proizvođači organske proizvodnje  “Herceg” iz Novog Travnika, “Tim-Med” Bosanska Krupa, “Bašta” Visoko, “Halilović” Ilijaš, sa nama je također Marušić iz Kaknja koji radi plasteničku proizvodnju, kao i mnogi drugi koji žele da predstave svoje proizode, kazao je Herceg.

Uz bogat kulturno-umjetnički program dodijeljena su 23 priznanja najzaslužnijim osobama i institucijama za podršku poljoprivrednom sektoru, kao i već tradicionalna dodjela „ZLATNA KORPA ORGANSKIH PROIZVODA“ najzaslužnijima.

Share.

Comments are closed.