U organizaciji Udruženja žrtava rata Foča 92-95, danas će u Foči biti obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

U saopštenju Udruženja se navodi da je Rezolucijom 69/293 Generalna skupština UN-a proglasila 19. juni Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja u ratu 2015. godine.

“UN i države članice odlučile su obilježiti ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala posvećenost svih onih koji su hrabro posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina”, navodi se u saopštenju.

 

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježava se 19. juna i predstavlja priliku za osvrt na stanje u Bosni i Hercegovini u rješavanju nasljeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih godina, te kakav je odgovor UN-a u BiH i šta još treba učiniti kako bi se osigurala pravda i reparacije za muškarce i žene koji su preživjeli ovaj zločin, saopšteno je iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95.

Share.

Comments are closed.