Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina i ove je godine bogatim programom obilježen na Starobosanskom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići, vrijednim spomenicima kulturno-historijske i prirodne baštine Ilijaša i BiH.

Organizatori manifestacije su HKD Napredak – podružnica Ilijaš, Udruženje žena SAN Ljubina, Omladinska organizacija Carpe diem – Iskoristi dan i Kulturno društvo Preporod – podružnica Ilijaš.

Na samom otvaranju ove manifestacije u ime organizatora pozdravni govor upriličio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, a  svoje pismo podrške poslala  je predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS u BiH dr. Elša Turkušić-Jurić .

Načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić, pozdravio je sve prisutne govoreći o značaju spomenika za lokalnu zajednicu i da je Općina Ilijaš i Općinsko vijeće podržavalo i nastavit će podržavati sve projekte vezane za dalju revitalizaciju i zaštitu ovih zaštićenih spomenika.

Profesor Perica Mijatović  je istaknuo da je puno toga urađeno u posljednjih 10 godina, a posebno naučnih istraživanja, te da je zadovoljstvo što je ovaj vrijedni lokalitet postao inspiracija mnogim umjetnicima i istraživačima kako se nikad više ne bi ovo područje zaboravilo. I ovo je  prilika kako bi se sumirali rezultati oko istaživanja i radova na starom Dubrovniku na čijoj su obnovi godinama insistirali. Ističe kako su htjeli uz ovaj važan dan skrenuti pažnju na veliku vrijednost pronalazaka i turistički potencijal ovog ilijaškog lokaliteta.

Novi  roman Nataše Bartule -Dubrovnik grad Nabožićki , i prema riječima same autorice,  njeno najuspješnije djelo, čija je radnja  smještena u samo srce Ilijaša, naš kulturno-historijski i prirodni biser Starobosanski srednjevjekovni grad Dubrovnik danas je promovisan na Istočnoj kuli Starobosanskog grada Dubrovnika.

Iako smo i sami posjetom ovom magičnom dijelu našeg zavičaja zamišljali vitezove banove, vrle gospe u nevolji,  Nataša je u svom novom djelu isplela priču fikciju izmiješanu sa stvarnošću smještenu u stvarni kutak i u stvarni historijski trenutak sa univerzalnom porukom o ponosu i ustrajnosti bosanskog čovjeka isklesanog i stamenog na stećku.

“To  je naša sudbina. To je naša istorija. To su naši preci. To smo mi. Duh Bosne.  Kameni vojnici vremena i nevremena. Ovdje ne počivaju samo naši dragi preci:  očevi, majke, djede, bake, pramajke i praočevi naši. Naša slavna loza: naš stric  Batić Mirković, te preslavni mu otac knez bosanski Mirko Radojević. Ovdje  počiva duh i dah Bosne sine moj! “-Dubrovnik grad Nabožićki-Nataša Bartula

Dijelove iz knjige čitali: Edina Kamenica i Rinko Golubović, o knjizi govorili autorica Nataša Bartula, Ivica Vanja Rorić i Mato Jozić.

Organizatori su ovom prilikom potpisali  odluku o formiranju Fondacije Starobosanski Dubrovnik – Ilijaš, čije je cilj unaprijediti aktivnosti na očuvanju, revitalizaciji i popularizaciji ovih vrijednih kulturno-historijskih spomenika.   

Posebni gost Majo Dizdar čitao je stihove svog oca Mehmedalije Maka Dizdara, te govorio o istraživanju bogatstva srednjevjekovne Bosne, najslavnijeg  dijela prošlosti BiH, te posebno čestitao organizatorima na poduhvatu revitalizacije i očuvanja ovog blaga.

O dugogodišnjim istraživanjima i pronalascima, kopošićkim stećcima, pronađenom brokatnom plaštu kneza batića Mirkovića govorio je dr. Edin Bujak, koji je ovo područje istraživao od 2015. godine

O mogućnostima koje nove tehnologije pružaju  za vizualizaciju svih  bogatstava , dosadašnjih pronalazaka, infrastructure ovih područja govorio je dr. Zlatan Filipović.

Na kraju Manifestacije dodijeljene su povelje svima koji su kroz svoje djelovanje doprinijeli razvoju ovog područja.

 

Share.

Comments are closed.