Bosanskohercegovački bačac kugle Mesud Pezer takmičenje u finalu Olimpijskih igara u bacanju kugle završio je na 11. mjestu.

Nakon prestupa u prve dvije serije, rekorder naše zemlje je u trećoj kuglu bacio na 20,08 metara, što nije bilo dovoljno da ga gledamo i u naredne tri serije finala na Olimpijskom stadionu u Tokiju.

Prva serija kojoj je Pezer prestupio ponudila je novi olimpijski rekord. Postavio ga je aktuelni svjetski rekorder i olimpijski prvak Ryan Crouser. Amerikanac je kuglu bacio 22,83 metra. Njegov zemljak Joe Kovacs je nakon prve serije bio drugi (22,19 m), dok je treći, s najboljim rezultatom u sezoni bio Brazilac Darlan Romani. Već tada postalo je jasno da će Pezeru za medalju morati srušiti nacionalni rekord naše zemlje (21,48).

Takmičenje u finalu nakon tri serije nastavilo je osam takmičara, a poredak iz prve serije se nije promijenio. Jedino što se promijenilo je olimpijski rekord. Po treći put u finalu Olimpijade u Tokiju srušio ga je novi-stari olimpijski šampion Ryan Crouser. Hitac dužine 23,30 novi je rekord Olimpijskih igara i drugi najbolji rezultat Amerikancu je donio zlato. Kovacsu je pripalo srebro (22,65), dok se Novozelanđanin Walsh morao zadovoljiti bronzom (22,47).

Izvor: Faktor

Share.

Comments are closed.