Općinski načelnik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović održali su sastanak sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Harisom Bašićem i njegovim saradnicima. 

Predstavnici Općine Ilijaš iskoristili su priliku da prezentuju informacije o stepenu realizacije projekata koji se provode na bazi sporazuma između Ministarstva privrede KS i Općine Ilijaš i informaciju o rekonstrukciji pristupnog puta za industrijsku zonu Luka.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Haris Bašić, je kazao da će kvalitetni projekti uvijek biti podržani i da je ovo početak jedne uspješne saradnje na dobrobit zajednice i građana općine Ilijaš.

-Meni je zadovoljstvo što sam se mogao odazvati pozivu načelnika. Danas smo u posjeti jednoj od indutrijskih zona da vidimo kako teku radovi. Očekujemo da program za ovu godinu bude usvojen, a pored toga ćemo podržati i razvoj industrijskih zona u općini Ilijaš. Imamo okviru cifru oko dva miliona i sedamsto hiljada konvertibilnih maraka, ona je malo umanjena u odnosu na početak godine s obzirom da je Vlada Federacije donijela odluku o povećanju cijene plina, pa smo morali reagovati. Smatram da će biti to dovoljno za ovu godinu da se raporedi na jedan broj općina da mogu građevinski servisirati što bolje svoje industrijske zone koje su u razvoju, koje doprinose razvoju Kantona, koje zapošljavaju u velikom broju naše ljude i koje generiraju kapital. Kvalitetni projekti će uvijek biti ispraćeni, naravno uvijek moramo voditi računa o relativno ravnomjernoj raspoređenosti sredstava. Nema više zapostavljanja općina koje su malo izdvojene iz centra, kazao je ministar Bašić.

Načelnik Fazlić, naglasio je da jako zadovoljan što je Vlada opredjeljena da razvija projekte koji su bitni za lokalne zajednice, prije svega na podršku o daljem opremanju industrijskih zona kao ključnom elementu za dalji razvoj lokalne zajednice.

-Općina Ilijaš je kroz projekte iskazala svoje kapacitete u smislu implementacije projekata. Ovdje se realiziraju značajni projekti u smislu rekonstrukcije pristupnog puta za industrijsku zonu Luka i time se stvara jedan povoljan ambijent za privlačenje novih investicija. Imamo najavljenu gradnju tri nove hale i naravno to znači dodatno zapošljavanje. Jako je bitno da se investira u poslovnu infrastrukturu . Ova vrsta saradnje sa Ministarstvom itekako znači, jer općina iz svog budžeta ne može sve to pratiti i realizirati. Značajna ulaganja koja očekujemo i finansiranje od Ministarstva privrede su osnov za realizaciju ovih projekata koje smo definisali.  Prošle godine smo dobili 200.000 konvertibilnih maraka i jedan iznos od 134.000 konvertibilnih maraka na bazi kreditnog zaduženja Kantona Sarajevo koje je opravdano, međutim investicija ove infrastukture jeste milion konvertibilnih maraka. Očekujemo da kroz naredni sporazum sa resornim ministarstvom odnosno Ministarstvom privrede zaokružimo tu investiciju. Imamo nove projekte koje kandidujemo prema Vladi Kantona Sarajevo i očekujemo podršku u realizaciji onoga što znači ekonomski razvoj općine Ilijaš i naravno Kantona Sarajevo, to jeste dodatno zapošljavanje i to je osnov ekonomskog rasta, istakao je načelnik Fazlić.

Nakon sastanka upriličen je obilazak  indutrijskih zona Luka i Željezara.

Share.

Comments are closed.