Danas je Općinu Ilijaš posjetio  po prvi put novi ministar kulture i sporta Vlade KS Kenan Alikadić. Razlog njegove posjete jeste razgovor s načelnikom Akifom Fazlićem o dodatnim sredstvima kako bi u što skorije vrijeme počela realizacija druge faze izgradnje Gradskog stadiona.

„Ovo je prva posjeta nakon rebalansa budžeta KS, stvorile su se pretpostavke za ulaganje u određene kapitalne projekte za oblast kulture i sporta. Mi smo dobili jedan zahtjev da ćemo sve one projekte koji su fazi raspisivanja ili imaju izabrane izvođače na podrućju KS podržati značajnim finansijskim sredstvima. Krenuli smo danas od Ilijaša kao prve općine koja je u toku izgradnje jednog reprezentativnog objekata, tako da će Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojiti značajna sredstava koja ćemo kasnije objaviti kada budemo imali konačnu informaciju po obilasku svih općina“, kazao je Alikadić.

Načelnik Fazlić nam je kazao koliko su zapravo važni ovi projekti, ali i sama realizacija za Općinu Ilijaš.

„ Ovo je jedan projekat za koji sam se nekako najviše brinuo i na određeni način bio malo i skeptičan i ove situacije koju je donijela korona virus vezano za javne prihode, a tako je značajan projekat. Mi smo završili prvu fazu tog projekta negdje oko vrijednosti preko 1.600.000 KM i zaista bi šteta bilo zaustaviti taj projekat. Ovaj projekat znači puno za imidž općine, za stvaranje dobrih uslova za naše sportiste, otvaranje nekih sportskih resursa koji će omogućiti dolazak ljudi u grad Ilijaš, ali i svih oni koji će moći koristiti ovaj objekat i na najljepši način predstavljati našu općinu, zbog toga mi je zadovoljstvo da smo dogovorili drugu fazu realizacije. Mi ćemo sada operativno pokrenuti sve ove procedure koje treba da završimo. Vrijednosti druge faze je 1.100.000 KM odnos finansiranja će ministra finansirati kako je on to kazao kad sagleda sve potrebe ostalih devet općina u KS. Želimo što prije preći u realizaciju projekta kako bi  u ovoj građevinskoj sezoni ovu drugu fazu završili,“ kazao je načelnik.

Ministar Alikadić je govorio i o kulturnim sadržajima koji bi trebali da se u narednom periodu realizuju.

„ Jedan od planova projekata jeste disperzija kulturnih sadržaja na području KS, bili smo svjedoci da se kultura uglavnom  vezala na području od Marijin dvora do Barščaršije, tako da svi kulturni sadržaji  i resursi bili na tom području. U saradnji s pozorištima,  imamo ideju da kroz domove kultura na području KS i kroz sve općine omogućimo gledanje raznih kulturnih  sadržaja. Kada se stvore uslovi  i nadležni dozvole okupljenja većeg broja publike, planiramo krenuti u realizaciju kulturnih sadržaja“ rekao je.

Nadamo se da će u što skorije vrijeme početi druga faza realizacije stadiona, te da će u budućnosti sportisti ovaj prostor koristiti na najbolji mogući način.

 

Share.

Comments are closed.