Prva faza izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu, jednog od najznačajnijih i najvrednijih projekata posljednjih godina u našem gradu,  je pri kraju. Pravo je vrijeme za planiranje realizacije druge faze, koja bi trebala biti završena  2020. godine.  Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao je sastanak sa ministrom kulture i sporta u Vladi KS Mirvadom Kurićem. Sastanku je prisustvovao i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević. Podsjetimo, prva faza projekta, u vrijednosti 1.690.000 KM, finansirana je sredstvima Općine Ilijaš u iznosu 1.200.000 KM i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u iznosu od 500.000 KM.

Nakon sastanka, upriličen je obilazak stadiona i upoznavanje sa dosadašnjom realizacijom projekta i  planovima za nastavak.

Načelnik Fazlić napominje da je druga faza izgradnje Gradskog stadiona planirana u 2020. godini i najvažnija.

-Razgovarali smo o realizaciji najznačajnijeg infrastrukturnog projekta iz sfere sporta, a to je izgradnja Gradskog stadiona koji je započet prošle godine. Prva faza je 1.600 000 KM. Druga faza je najvažnija sa građevinskog aspekta jer će se potpuno objekat zatvoriti. Zatim ide i treća faza, odnosno, opremanje prostora i davanje na korištenje sportistima. Nalazimo se u periodu donošenja nacrta Budžeta KS i Općine Ilijaš i pokušavamo da kroz prezentaciju urađenog, dogovorimo realizaciju druge faze. Ovo je vrijeme kad treba početi proces izbora izvođača za drugu fazu kroz javne nabavke. Vrijednost druge faze je oko milion i 200 hiljada maraka i treba da utvrdimo realan odnos u smislu finansiranja i sufinansiranja Vlade KS i Općine Ilijaš. Treća faza je milion i 700 hiljada KM i realizirat će se postepeno, ali cilj današnjeg sastanka je da ukažemo na vrijednost i važnost druge faze ovog značajnog projekta, kazao je načelnik Fazlić.

Ministar Kurić  kazao je da je opredjeljenje Vlade KS da i u oblasti sporta ulaže i u općine koje administrativno ne pripadaju gradu Sarajevu, te je izrazio zadovoljstvo onim što je izgrađeno dosad na Gradskom stadionu Ilijaš.

-Prošle godine u Ministarstvu kulture i sporta KS opredjelili smo se za poboljšanje sportske infrastrukture u udaljenim općinama.  Gledamo danas načine i modele osiguranja sredstava za nastavak projekta izgradnje Gradskog stadiona Ilijaš. Imamo značajne projekte i u Vogošći i Trnovu. Ono što ću predložiti Vladi je da obezbjedimo jedan dio budžetskih i jedan dio kreditnih sredstava kako bi 2020. godine završili drugu fazu projekta u Ilijašu, kazao je ministar Kurić.

Vrijednost  zahtjevnog projekta izgradnje Gradskog stadiona Ilijaš iznosi više od pet miliona maraka, a njegovom realizaciojom Ilijaš bi trebao dobiti moderni sportski centar sa najsavremenijom opremom koji će biti na usluzi sportistima, klubovima i građanima.

Share.

Comments are closed.