Mlada ekipa Crvenog križa Ilijaš održala je pokaznu vježbu ispred Srednjoškolskog centra „ Nedžad Ibrišimović u Ilijašu. Vježba je upriličena povodom Svjetskog dana prve pomoći.

Međunarodna Federacija društva Crvenog križa/krsta  i Crvenog polumjeseca i Globalni referenti centar prve pomoći svake druge sedmice  u mjesecu septembru  obilježavaju Svjetski dan prve pomoći. Ovogodišnja globalna poruka fokusirana je na osobe kojima nije svakodnevno dostupna neformalna edukacija i obuka iz pružanja prve pomoći, kao što su djeca sa poteškoćama u razvoju, slijepe i slabovidne osobe, osobe sa invaliditetom, osobe treće životne dobi i sl.

Amina Hasečić, instruktorica prve pomoć i kapiten ekipe koja je radila pokaznu vježbu ističe da je od izuzetne važnosti znati pružiti prvu pomoć.

Mladi CK Ilijaš

„Odlučili smo izvesti pokaznu vježbu u terminu kada je veliki odmor u OŠ „Hašim Spahić“ i SŠC „Nedžad Ibrišimović“. Ovo je raskrsnica između dvije škole. Djeca idu na odmor a vozači brzo voze. Cilj nam je bio da im slikovito pokažemo kako oni mogu pomoći kada se desi saobraćajna nesreća. Pokazali smo neke od najčešćih povreda koje se dese prilikom saobraćajne nesreće. Imali smo i pokaznu vježbu sa dječakom koji je pao sa skejta jer je imao želju da pomogne svom prijatelju. Povodom svjetskog dana smatrali smo da je ovo jako bitna pokazna vježba. Učenici nemaju priliku puno učiti o prvoj pomoći u formalnom obrazovanju. Cilj nam je također pokazati šta to mi radimo i da nam se volonteri priključe. Sretni smo što je pokazna vježba bila jako propraćena“, kazala je Amina.

Prva pomoć je ujedno i čin humanosti koji pokazuje spremnost i volju da se pomogne i spasi život bez bilo kojeg oblika diskriminacije i poštujući različitosti. Brkić Inela učenica je II-3 razreda SŠC “Nedžad Ibrišimović”. Pomno je pratila pokaznu vježbu.

„Krenula sam na veliki odmor i odjednom sam vidjela kako je momak pao, prepala sam se jer je izgledalo kao da se stvarno desila saobraćajna nesreća. Onda sam shvatila da je to samo vježba koju sam do kraja propratila. Naučila sam kako mogu pomoći ako se desi saobraćajna nesreća“, kazala je Inela.

 Ovogodišnji slogan Svjetskog dana prve pomoći glasi „Svuda za svakog“.

Share.

Comments are closed.