U organizaciji JU KSC i Radio Ilijaš, Gradska biblioteka Ilijaš u Biznis centru u petak 8. novembra 2019. godine  je upriličen Muhabet sa Razom i promocija knjige Razije Čolaković „Razotkrivanje“.

Razija Čolaković, vedra i nasmijana „obična“ osoba, za koju mnogi znaju po njenoj nadaleko poznatoj Facebook stranici „Muhabet sa Razom“ je rodom iz Cazina sa adresom u Brčkom. Ona je svestrana pjesnikinja, kolumnista, make-up artist, marketing manager i mualima. Naša Raza ne krije da je imala  jako teško djetinjstvo i da odrastanje nije bilo idilično. Međutim, vidno je da je ipak svojim vedrim duhom i pozitivom kojom zrači uspjela postati regionalno poznata. Do sada je izdala dvije izuzetno popularne i prodavane knjige “Leptir” i Razotkrivanje”.  Sada je studentica žurnalistike u Brčkom što joj je bio san. Udata je, majka dvije kćerke. U pripremi je i treća knjiga “Svekrvin sin”. Ona je markantna osoba, sjajnih tekstova i poučnih životnih priča koje prezentuje na sebi svojstven način i time plijeni pažnju čitalaca. Raza razbija stereotipe, onoga što se u Bosni misli da je islamska tradicija, a zapravo je ostatak patrijarhalnih shvatanja i ušutkivanja i podrezivanja krila ženskoj misli i angažmanu, istaknuto je na promociji.

Svoje anegdote, poeziju i prozu  satkala je u knjigu „Leptir“ za koju kaže da je inspirisana ljubavlju i koja je nastala kao rezultat njene duše pričajući o svom životu. Knjiga je postigla izvanredan uspjeh jer nema pretvaranja, nema uljepšavanja, ogoljena duša i ogoljen život, koji Razu nije mazio ali nije učinio ni ogorčenom i razočaranom nego krajiški hrabrom, duhovitom ali Bogami i krajiški  ili ženski ljutom, ali pravedno srditom osobom koja mora ukazati i reagovati na nepravdu. Raza je glas žene nemoćne, još uvijek i ekonomski ovisne ili siromašne ponekad ili često i zlostavljane da može i treba da se bori ne samo za dobar život nego i postizanje punog potencijala i da zaslužuje dobro,  ljubav  i sreću.  Promocije prve knjige održane su širom svijeta, ali i u našoj domovini skoro u svim gradovima.

Knjiga Razotkrivanje izazvala je još veću pažnju javnosti, a glavna je poruka osnaživanje, rad na sebi, borba i ne poklicanje ili predaja,  nego samo koračanje naprijed.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Adna Gurda u pratnji harmonike Atifa Krdžića.

Share.

Comments are closed.