U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja na području Zaštićenog pejzaža “Bijambare”, sa početkom u 11:00 sati, počelo je obilježavanje Dana planete Zemlje. Pod sloganom “21 sadnica za 21. vijek” učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva će posaditi smrču i bijeli bor.

Tim povodom za Radio Ilijaš govorio je stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS-a Mustafa Zvizdić koji navodi kako svake godine na ovaj dan trebamo razmisliti o svom odnosu sa planetom koja nam daje bolje uslove za život.

-Želim naglasiti da je ovo projekat obilježavanja značajnih ekoloških datuma koji naša ustanova realizuje u saradnji sa drugim škola i mi zapravo već devet godina realizujemo ovaj projekat. Također izuzetno mi je drago da je kroz ovaj projekat prošlo više od 10.000 učenika i mi se trudimo da uložimo mnogo rada kroz saradnju sa omladinom i samim tim želimo ih uključiti u rad zaštićenih područja. Smatram da kroz ovakve akcije pošumljavanja, biciklijade, sportske aktivnosti na neki nači mlađu populaciju pokrećemo. Mi ćemo danas uvoditi šumski red, a to je zapravo skupljanje palih grana što je sama priroda uslijed prirodnih nepogoda uradila. Ovo je zapravo jedan naš mali doprinos kako bi obilježili ovaj dan i naravno da će biti još ovakvih obilježavanja. Zaista želim pohvaliti učenike sa vaše općine koji se uvijek rado odazovu bilo kakvoj akciji i naravno Općini Ilijaš, kazao je Zvizdić.

Inače, projekat obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama Ustanova realizuje već devetu godinu zaredom.

Share.

Comments are closed.