Na današnji dan 1935.godine  rođen je Elvis Aaron Presley, američki pjevač i glumac, poznat kao ‘Kralj rock and rolla’.

Jedna je od najvećih muzičkih  ikona 20. stoljeća. Svoju karijeru počeo je snimivši pjesmu u Sun studiju za rođendan svoje majke.

Ubrzo je počeo nastupati, te je postao zvijezda američkog Juga, a tada ga je zapazio i Roy Orbison, koji 19-godišnjaka nije mogao usporediti ni s kim, kazavši da ‘nije bilo referentne točke u kulturi za usporedbu s Presleyjem’.

Prvi singl izdao je početkom 1956. – ‘Heartbreak Hotel’ je došao do vrha američke ljestvice singlova. Ubrzo je snimio i prvi album, na kojem se nalazila hit-obrada Perkinsove ‘Blue Suede Shoes’. Ubrzo snima hitove ‘Hound Dog’, ‘Love Me Tender’ i ‘Don’t Be Cruel’, a TV emisije se otimaju za njega.

U to vrijeme zbog provokativnih kretnji kukova dobiva nadimak ‘Elvis The Pelvis’. Do kraja 1957. Elvis je glumio u nekoliko filmova, počevši s ‘Love Me Tender’, kupio Graceland, koji će postati svojevrsnim muzejem nakon njegove smrti te biva pozivan u vojsku. Također je izdao božićni album koji će postati najprodavaniji svih vremena u tom žanru.

Nakon povratka iz vojske posvećuje se baladama i snimanju filmova. Njegova popularnost se smanjuje, a kao pravi ‘povratak korijenima’ najčešće se navodi 1968. godina. Godinu kasnije snima kultni ‘From Elvis in Memphis’, na kojem se nalaze hitovi ‘In the Ghetto’ i ‘Suspicious Minds’.

Početkom 70-ih počeo se raspadati njegov brak s Priscillom Presley, a patila je i njegova karijera. 1977. patio je od pretilosti i ovisnostima o alkoholu i tabletama. Preminuo je 16. kolovoza te godine nakon predoziranja. Little Richard je rekao da je Elvis ‘otvorio vrata crnoj glazbi’, Al Green da je ‘probio led svima nama’, a Bob Dylan je prvo slušanje Elvisa opisao kao ‘bijeg iz zatvora’.

 

Share.

Comments are closed.