Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo ”Oaza” i ove godine će organizovati osme po redu „Sportske igre Oaze 2018“.

Takmičenja će se održati u periodu od 3. do 6. oktobra u Sarajevu, i to na Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, u dvorani „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, u dvorani Mercator Dobrinja, Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, zatim u sportskom klubu Vistafon – Otoka, te u kuglani hotela Radon plaza.

Tim povodom kontaktirali smo Nerinu Hodžić, PR manager Udruženja Oaza koja je za Radio Ilijaš rekla nešto više o takmičenju.

„To je zapravo takmičenje koje mi svake godine organizujemo i mogu slobodno kazati najveće međunarodno takmičenje na području Jugoistočne Evrope. Cilj ovog takmičenja jeste promocija sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom, te ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu. Tokom četiri dana takmičenja, osobe sa intelektualnim teškoćama će se boriti za zlatna, srebrena i bronzana odličja u osam različitih sportova: nogomet, košarka, atletika, plivanje, stoni tenis, bočanje, kuglanje i MATP program za osobe sa višestrukim smetnjama. Takmičare će imati priliku da se takmiče na više lokacija, kao što su sportska dvorana „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, Centar za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, u dvorani Mercator Dobrinja, zatim u sportskom klubu Vistafon – Otoka. Prema najavama očekujemo oko 700 sportista, među kojima će biti i ekipa iz SAD-a“, naglasila je Hodžić.

Svečano otvaranje SPORTSKIH IGARA OAZE 2018 održat će se isti dan (3. oktobra) u 18,00 sati u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, a početak igara rezanjem vrpce označit će ministrica za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS, Amela Dautbegović.
Glavni sponzori Sportskih igara Oaze su nevladina organizacija MyRight Švedska, SIDA – Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju, te FIFH Malmo koji je dugogodišnji partner SIO-a iz Švedske.

Sponzori ovogodišnjih sportskih igara su također i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Općina Novi Grad Sarajevo, Lutrija BIH, Lokom, New event, Balon dekor, Olimpijski bazen, MUP KS, Hitna pomoć, Securitas, AS GROUP, voda Oaza, te agencija Media Content Management (MCM) koja pruža usluge PR-a, medijski pokrovitelji su Radio M i TVSA.

Udruženje “OAZA” nastoji prvenstveno promijeniti svijest ljudi, kako bi se stvorio ravnopravan status osoba sa intelektualnim teškoćama u društvu, odnosno zadovoljavanje prava navedenih u UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala 2009. godine po kojoj osobe sa invaliditetom imaju pravo na sport i rekreaciju.

Share.

Comments are closed.