Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo upriličilo je danas promociju učenika osnovnih i srednjih škola KS koji su se svojim zalaganjima u školskoj 2017./2018. godini istakli u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Ovom prilikom, resorni ministar Elvir Kazazović je istaknutim učenicima uručio prigodne edukativne poklone i poručio da nastave sa svojim zalaganjima i uspjesima. Tim povodom gost u studiju radija Ilijaš bio je Vehid Huseinović najistaknutiji učenik koji je u protekloj školskoj godini ostvario izvanredne rezultate.

Na osnovu odluke Nastavničkog vijeća JU srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Vehid Huseinović je izabran za najistaknutijeg učenika koji je u protekloj školskoj godini ostvario izvanredne rezultate na takmičenjima, ali i u drugim vannastavnim i nastavnim aktivnostima.

Učenik Vehid Huseinović je učenik četvrtog razreda (šumarski tehničar) u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn. Tokom svog školovanja aktivno učestvuje u svim vannastavnim aktivnostima i projektima škole te postiže izvanredne rezultate. Aktivan je član šumarske sekcije unutar škole pod voditeljstvom dipl.ing.šum. Daria Pintarića, a koja obuhvata vještine rada sa motornom pilom u kontrolisanim i simuliranim uvjetima. Aktivno je učestvovao tri puta na međunarodnom takmičenju Alpe-Adria šumarskoj olimpijadi koja okuplja sve eminentne šumarske škole i edukacione centre iz Evrope i regiona. Na 13. Alpe-Adria olimpijadi u Ossoachu (Austrija), zauzeo je 9. mjesto u disciplini brza promjena vodilice i tako postavio novi rekord od svih dosadašnjih takmičara iz Bosne i Hercegovine. Kao takmičar i predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju postiže zapažene rezultate koji su u više navrata bili i medijski propračeni. Na 5. šumarijadi na Kupresu koja okuplja sva šumskoprivredna društva iz Federacije BiH a koja je održana 2017 godine, učenik u šumarskim sjekačkim disciplinama osvaja prvo mjesto ispred profesionalnih šumskih radnika iz svih preduzeća, te obara rekord takmičenja u tri sjekačke discipline pa je proglašen za apsolutnog pobjednika takmičenja.

Nakon završetka srednje škole Vehid ističe da će nastaviti svoje obrazovanje na Šumarskom fakultetu u Sarajevu. Iako je dug put od sela Dragoradi u kojem živi ovaj uspješni učenik kaže da njemu nije problem što vozari i da sve obaveze završi na vrijeme.

„Vozarim autobusom, iako je jako daleko škola od mjesta gdje živim, zaista mi nije problem. Sve svoje obaveze uspijem završiti na vrijeme, jer bitno je imati volju i cilj“, kaže Huseinović.

Uspješno učestvuje u svim projektima škole u akcijama pošumljavanja širom Federacije, akcijama prokresa planinarskih staza za više planinarskih društava. Radio je na projektu prokresa alpinističke rute u na planini Ormanj kod Tarčina , te izradi klupa za alpiniste i studente fakulteta sporta iz Sarajeva. Aktivno učestvuje u uređenju zelenih površina u Kantonu Sarajevo, a u sklopu važnih ekoloških datuma (Dan planete, Dan šuma).

“Potrebno je mnogo rada da bi se uspjelo, po više sati rada svakog dana. Moja poruka  mladima je da nađu nešto što vole, da se trude i uspjeh neće izostati. Jer zaista treba imati volju i postaviti sebi cilj u životu kako bi se ostvario“, naglašava Huseinović.

Kao učenik ističe se sa vrlodobrim uspjehom, primjernim vladanjem te minimalnim izostajanjem tokom dosadašnjeg školovanja i pored toga što mu je mjesto stanovanja jako udaljeno od lokacije škole (45 km selo Dragoradi opština Ilijaš). Uvjek spreman da pomogne kolegama u razredu i da se odazove za sve vannastavne aktivnosti u organizaciji škole i partnera škole.

Share.

Comments are closed.