Vlada Kantona Sarajevo je današnjem nastavku sjednice dala saglasnost na Odluku kojom će se omogućiti nastavak saradnje i realizacije Projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, kao i aktivnosti na povećanju energijske efikasnosti u javnom sektoru. Inače, ovaj projekt se još od 2015. godine uspješno realizira sa UNDP-jem.

Ministarstvo će za nastavak ovog značajnog projekta izdvojiti sredstva u iznosu od 1.550.000 KM, dok će UNDP putem grant sredstava Vlade Švedske dati 630.000 KM, Akademija likovnih umjetnosti 11.000 KM i Javna ustanova OŠ „Alija Nametak“ 72.000 KM.

Planirana sredstva bit će utrošena za završetak realizacije priključenja četiri objekta na sistem daljinskog grijanja, i to: Arhitektonskog i Građevinskog fakultet, Javne ustanove “Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu”, Bosanskog kulturnog centra i Javne ustanove “Željeznički školski centar”’.

Također ovim sredstvima će biti realizirani određeni mašinski i građevinski radovi na objektima osnovnih škola: “Isak Samokovlija”, “Izet Šabić”, “Zahid Baručija”, “Alija Nametak”, “Avdo Smailović” i na osnovnoj školi “Srednje – Dragoradi”.

Uradit će se zamjena postojeće rasvjete s novom LED rasvjetom na zgradi Akademije likovnih umjetnosti, dok su Olimpijski bazen “Otoka” i Elektrotehnička škola za energetiku uvršteni kao objekti na kojima je planirana ugradnja solarnih sistema za grijanje u funkciji promocije korištenja obnovljivih izvora energije.

Kako je istaknuto, ovaj projekt je vrlo značajan, i do sada je implementiran u tri faze na ukupno 58 javnih objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta, socijale i policije.

Press Vlade KS

Share.

Comments are closed.