Eldina Matoruga, nastavnica Bosanskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „6. mart“ Hadžići, povodom Svjetskog dana hidžaba, podijelila je sa nama svoju odluku o početku nošenja hidžaba.

Ta odluka je dugo tinjala u meni, ali je trebao doći neko da to probudi. Hvala Allahu koji je u moj život poslao muallimu Mejrimu Valjevac s kojom sam naučila prve harfove, učila sam tedžvid, učim i Kur'an i Mejrima je u smislu vjerskog odgoja ostavila svojim savjetima veliki utjecaj na mene. Slušajući predavanja profesorice  Muvedete, znala sam da je to obaveza,  ali nekad je teško donijeti  konačnu odluku. Presudan trenutak bio je kada sam prošle godine u martu odlučila otići na umru, tada sam odlučila da  stavim hidžab. Otići na umru i vratiti se isti bilo bi samo jedno obično turističko putovanja. Takvo putovanje treba u nama izazvati pozitivne promjene i  odluka da stavim hidžab tada učinila me zadovoljnom i sretnom, počinje svoju priču Eldina.

Njena okolina, porodica, prijatelji i kolege nisu bili iznenađeni ovom odlukom, kazali su da je pronašla izgubljeni dio sebe, koji ju je učinio potpunom.

Ona svim ženama koje vagaju poručuje da počnu što prije praktikovati ovaj propis jer reakcija okoline i kolega je nebitna u odnosu na polaganje računa pred Uzvišenim Allahom.

Svaki čovjek mora predrasude savladati sam sa sobom, pa će i drugi savladati svoje predrasude i kao što Poslanik kaže da smo se iz male bitke vratili u najtežu bitku, a to je bitka sa samim sobom, tako je i odluka o hidžabu dokaz pobjede nas nad nama samima. Hidžab nije prepreka, nego vodilja u pozitivnom smislu. Otkad nosim maramu, primjetila sam i da muškarci imaju više poštovanja i sklanjaju pogled, a to je njihov hidžab.

Zanimljivu anegdotu zabilježila je u svom razredu kada je jedan dječak upozorio drugoga da u razredu ne nosi kapu.

Ja sam tada rekla, pa neka nosi kapu i ja nosim maramu. Tada je učenik podigao prst i kazao da nije tako jer marama može i u džennet odvesti. To mi je jedan zanimljiv trenutak koji nam budi nadu, naša omladina je bolja i naprednija od nas.

Eldinina odluka da nosi hidžab proistekla je iz brojnih pozitivnih edukativnih aktivnosti i druženja u džamiji, ali i iz putovanja na umru koja je na nju djelovala preporađajuće.

Prvi februar u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Kan (Khan) iz Njujorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo.
Akcije ovakvog tipa i danas se organiziraju širom svijeta u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontroverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanki.

Žene s hidžabom žele razviti svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu i osvijestiti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić

Share.

Comments are closed.