Četvrti put zaredom u Biznis centru Ilijaš počela je dvodnevna edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje. Edukacija je organizovana za 20 korisnika projekta koji realizuje Općina Ilijaš u saradnji sa organizacijom „Muslim Aid Bosnia and Hercegovina field office“, koja je razvila program ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno ugroženih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima. Početku edukacije prisustvovao je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović te su korisnicima projekta poželjeli mnogo uspjeha u proizvodnji.

Program je organizovan na principima saradnje i sufinansiranja projekta. Omjer sufinansiranja izražen u procentima je 40% Općina Ilijaš (19.480 KM), 40% organizacija (19.480 KM) i 20% korisnici (487 KM po korisniku).

Merima Osmanović  pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Općine Ilijaš kazala je da projekat uključuje nabavku 20 plastenika čija je vrijednost oko 2.500,00 KM.

„Vrijednost projekta u cjelini je oko 50.000,00 KM. Sa implementacijom ovog projekta, ukupno na području općine Ilijaš, bit će instalirano 80 plastenika što je značajno za ovaj vid proizodnje i svi korisnici, pored obezbjeđenja poljoprivrednih proizvoda za svoje porodice, ostvarit će i određene viškove koje će moći prodati, kako u svom komšiliku tako i na našoj pijaci i ostvariti prihode za kućni budžet. Moram istaći da je do sada najveći broj korisnika zaista opravdao naša očekivanja. Uključili su se maksimalno u projekat a čak su neki i proširili ovu proizvodnju iz vlastitih sredstava. Svakim danom, ova proizvodnja dobija sve veći značaj na području općine Ilijaš“, kazala je Merima.

Korisnicima će se obezbjediti plastenici površine 100 metra kvadratnih, sistem navodnjavanja kap po kap, sadnice za proljetnu sjetvu, malč folije, te edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje.

Armin Zlatić, voditelj projekta ispred Muslim Aid-a istakao je važnost edukacije kada je u pitanju plastenička proizvodnja.

„Održat ćemo dvodnevnu edukaciju o plasteničkoj proizvodnji, proizvodnji rasada, proljetnih i jesenjih kultura. Bazirat ćemo se na sve ono što je bitno za jednog početnika da zna  kao proizvođač kako bi uspio u proizvodnji. Obično se ljudi oslanjaju na tradicionalnu proizvodnju. Kada uzmu učešće u edukaciju, iznenade se koliko zapravo ne poznaju ispravan proces proizvodnje“, kazao je Armin.

Meliha Mešetović prvi put je korisnica ovog  projekta i ističe da joj mnogo znači podrška te da se nada uspješnoj proizvodnji.

„Prvi put učestvujem u projektu. Imam iskustvo sa plasteničkom proizvodnjom. Ovo će mi dobro doći jer sam majka dječaka s poteškoćama u razvoju. Moći ću da radim i da budem zajedno sa svojim dječakom, što mi olakšava svakodnevnicu. Nadam se da ću uspšeno raditi i zahvaljujem se Muslim Aidu i Općini Ilijaš koji su nam omogućili da svojim radom obezbijedimo sredstva za svoje porodice“, kazala je Meliha.

Bosna i Hercegovina bilježi  porast proizvodnje povrća. Sve je više poljoprivrednika koji svoje aktivnosti usmjeravaju upravo u taj oblik poljoprivredne proizvodnje, a sve je veći broj i onih koji se bave plasteničkom proizvodnjom. Potencijal ovog oblika proizvodnje prepoznat je  i u općini Ilijaš i zauzima važno mjesto u  strategiji razvoja poljoprivrede ovog kraja.

Share.

Comments are closed.