Radionica „Znalac, radoznalac“ koju organizuje Gradska biblioteka Ilijaš, održana je ove subote. Na radionici djeca su se  na edukativan i zabavan način upoznala sa ulogom vitamina i minerala  za pravilan rast i razvoj.  U okviru radionice posjetili su Apoteku Sarajevo-PJ Ilijaš, gdje su saznali važne informacije  o ulozi zdrave prehrane, te šta su vitamini i minerali.

Treba naglasiti da potrebe za vitaminima i mineralima nisu stalne već ovise o:dobi, tjelesnoj građi, brzini rasta, fizičkoj aktivnost, bolesti.

S tri obroka voća i povrća te dva mliječna obroka, djeca bi mogla namiriti dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Međutim, postoje situacije kada dijete odbija obrok ili neke namirnice, jer ih ne voli ili je alergično na neke sastojke, vegetarijanac je ili je pak izloženo sportskom naporu kada hrana nije dostatan izvor tih vitalno važnih sastojaka.

U tom slučaju preporučuje se nadopuna vitamina i minerala u prikladnoj dozi i obliku – bomboni, tonici, lizalice, tablete za žvakanje.

Na kraju učesnike subotnjeg edukativnog i zabavnog događaja,  ukusnom i zdravom voćnom salatom počastila je voditeljica radionice Emira Džafić, u čemu su mališani izuzetno uživali.

Sljedeća radionica bit će održana u julu, u sklopu programa Manifestacije „Ilijaški dani“.

Share.

Comments are closed.