Program obilježavanja 21. godišnjice “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je 6. jula 2018. godine, obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je, poslije akšam namaza u Mektebu u Popovićima proučen Tevhid šehidima. Drugog dana Manifestacije, u 10:00 sati počeo je Memorijalni turnir ”Tufo Alić”.

Prošla je 21 godina od odbrane Popovića i Salkanovog Hana od agresije. Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima. Jedinstvo, ponos te želja za očuvanjem i njegovanjem naše historije jedna su od glavnih odlika stanovnika Popovića i Salkanovog Hana. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je Organizacinom odboru Manifestacije kao i Savjetu MZ Mrakovo, koji svojim trudom i zalaganjem čuvaju ovaj bitan datum od zaborava.

„Danas ovdje obilježavamo godišnjicu stradanja našeg šehida Tufe Alića, i ta godišnjica je vezana za odbranu Bosne i Hercegovine. Naš dug je da to obilježavamo, ali ne samo prema njemu nego prema svim borcima naše države koji su dali svoje živote. Zaista trebamo prenositi na mlade i govoriti o tome šta su ti ljudi uradili za sve nas. Ovo je bilo vrlo važno područje i važna linija na kojoj su se branile slobodne teritorije Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga danas se nalazimo tu i gajimo sjećanje na naše šehide. Ovo je jedan lijep primjer kako se sve može organizovati i organizatorima iskrene čestitke“, kazao je načelnik Fazlić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije  Mehmed Kozić– Mede rekao je da sa ovom Manifestacijom žele sačuvati od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Danas je drugi dan obilježavanja manifestacije „Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića“. U oviru ove manifestacije danas se igra memorijalni turnir u malom nogometu „Tufo Alić“ na ovom stadionu. Zadovoljni smo odzivom građana i prijavljenih ekipa koji će učestvovati na turniru. Izuzetno mi je drago da je ovaj turnir i obilježavanje ušlo u tradiciju, a mi ćemo nastojati da to i nastavimo obilježavati. Iz godine u godinu ova manifestacija poprima sve veći značaj“, naglasio je Kozić.

Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević govorio je o važnosti čuvanja uspomena na one koji su svoje živote dali u periodu agresije.

„Ovo je već postala tradicionalna manifestacija koja podrazumijeva obilježavanje odbrane Popovića i Salkanovog Hana. Naravno tu se treba spomenuti i stradanje komadanta Tufe Alića i organizatori svake godine upriliče program koji traje duži vremenski period. Zaista bih pohvalio što na ovakav način pokušavamo da oživimo uspomenu na herojski otpor koji je narod Salkanovog Hana i Popovića pokazao u proteklom ratu“, rekao je  Dević.

U okviru programa obilježavanja Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana prisutim se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je podsjetio prisutne na važnost spominjanja onog što se dogodilo, te na žrtve koje su dale svoje živote za našu jedinu domovinu.

„Prije svega moram napomenuti da je ovo mjesto na kojem se nalazimo bilo jedno od mjesta u općini Ilijaš koji su naši branioci 126. Brdske brigade Ilijaš odbranili. Među njima danas spominjemo i našeg Tufu Alića. Cilj ove manifestacije jeste da se mladim ljudima kaže šta se dešavalo za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Danas smo tu da se podjsećamo, da se ne umorimo, da u našim razgovorima, kontaktima napominjemo da se ne smije zaboraviti“, izjavio je ministar Fišo.

O odbrani Popovića i Salkanovog Hana govorio je i komadant 304. Brezanske brigade  Mirsad Begić, koji se prisjetio tadašnjih ratnih dešavanja i značaja odbrane ovoga područja.

 „Prije svega želim da se zahvalim i čestitam organizatorima koji su sve ovo organizovali. Emotivno sam jako vezan za sve događaje koji su se desili za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Svaki dan bi se mogla napisati jedna knjiga o svim ratnim dešavanjima sa ovih prostora. Ovdje je bilo porušeno sve do zadnje kuće, sve je srušeno teškom artiljerijom kao posljedica borbenih dejstva. Bili smo slabo naoružani i oprema nam je bila dosta simbolična, tako da smo teško izvršavali zadatke. Borili smo se protiv moćnijeg neprijatelja, a opstali smo zahvaljujući našim borcima. Iskoristio bih priliku da pošaljem poruku i ovim mladim ljudima koji se nalaze ovdje da znaju da smo se odbranili, zahvaljujući prije svega našim borcima i da čuvaju sjećanje na naše borce i naše događaje ovdje“, dodao je Begić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije  Mehmed Kozić– Mede uručio je zahvalnice, te nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju nastavljeno je odigravanje utakmica Memorijalnog turnira „Tufo Alić“.

 

 

Share.

Comments are closed.