Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara kao sjećanje na studente koji su na spomenuti datum 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Maternji jezik je dio kulturnog i nacionalnog identiteta, ali ne na štetu tolerancije i razumijevanja prema drugom i drugačijem.
Ovaj značajan datum je na prigodan način obilježen i u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš. Tako je 21. februara 2019. godine, gošća srednjoškolcima bila mr. sc. Nihada Ibrišimović iz Instituta za jezik, naša sugrađanka održala je interaktivni čas sa učenicima trećeg razreda gimnazije, jezičko izborno područje. Tema je bila zanimljiva i bliska učenicima: Generacijski utjecaj na leksičku slojevitost savremenog bosanskog jezika, obavještavaju iz SŠC “Nedžad Ibrišimović”.

Ovaj lijepi susret završen je dogovorom da učenici u narednih mjesec dana, uz podršku mr. sc. Nihade Ibrišimović i prof. Aide Krhan, provedu eksperimentalno istraživanje o generacijskom utjecaju na leksičku slojevitost savremenog bosanskog jezika. Učenici su ideju prihvatili s oduševljenjem, jer su, kao i uvijek, raspoloženi za pozitivne i kreativne izazove.
Zahvaljujemo se gospođi Ibrišimović na izuzetnoj saradnji, ali i na vrijednom poklonu za našu školsku biblioteku- djelima njenog rahmetli supruga, akademika Nedžada Ibrišimovića, donositelja i pronositelja lijepe riječi na jeziku bosanskome.

Share.

Comments are closed.