U okvir obilježavanja Svjetskog dana izbora, Općinska izborna komisije Općine Ilijaš je prigodnim predavanjem obilježila i ove godine Svjetski dan izbora. Predavanje je organizovano u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš ciljnoj skupini učenicima trećeg razreda Gimnazije koji će već na prvim narednim izborima 2020. godine uzeti aktivno učešće u procesu glasanja i biranja.

Općinska izborna komisija Ilijaš je organizirala čas promocije demokratije izbora u njihovoj budućoj ulozi u promicanju demokratskih izbora i izlaznosti mladih na izbore.

Značaj mladih u društvenom životu, a znatno i u sferi izbornog procesa je veoma veliki, te se istim sa predavanja uputila jasna poruka “Ne idite iz zemlje, ostanite i birajte”.

            Inače, Svjetski dan izbora se održava prvi četvrtak u februaru već 14-tu godinu na inicijativu izbornih zvaničnika i osnovna svrha obilježavanja je promicanje poštenih i demokratskih izbora. Mlada ciljna skupina je iskazala značajan interes za tok izbornog procesa koje su im ovom prilikom članovi Općinske izborne komisije Ilijaš i praktičnim putem nastojali približiti organizujuću praktično proces glasanja u okviru ovog predavanja.

Share.

Comments are closed.