Mnogi Vareš nazivaju „krajem svijeta „ jer iz njega put nigdje ne vodi …

I, da …u oktobru 1993 godine iz Vareša izlaza nije bilo.

 Ovaj datum -23.oktobar ratne 1993. godine je dan kada Vareš ispisuje najkrvaviju stranicu svoje historije .

Danas je obilježena je 25. godišnjica stradanja  38  Bošnjaka u mjestu Stupni Do kod Vareša.  Više stotina ljudi došlo je da oda počast nevino ubijenim stanovnicima.  Kobnog 23. oktobra 1993 godine Ivica Rajić je s blizu 200 vojnika HVO-a iz Kiseljaka krenuo prema Varešu. Slobodan Praljak mu je tada naredio da “sredi situaciju u Varešu”, a skupina koja je pristigla iz Kiseljaka i Kaknja ušla je u selo te napala vojnike i civile. Kuće mještana Stupnog Dola su opljačkane, a muškarci, žene i djeca su smaknuti, zapaljeni. Od 38 ubijenih samo šest je bilo vojnika, a petero djece.

Imena ubijenih pročitana su i danas na obilježavanju 25. godišnjice zločina. Tišinu su prekidali jecaji porodica koje su ostale da se okupljaju svakog 23. oktobra kako bi svjedočile o onome što se dogodilo 1993. godine, a vrisak glumice Elme Fetić iz Vareša prolamao se brdima u kojem su mnogi mještani Stupnog Dola u naletu neprijatelja pronašli spas.
Lulić Šifija, jedna od preživjelih ,  se za Radio Ilijaš prisjetila tog kobnog dana kazavši da su rane i dana danas iste kao i tada .

Predsjednik Mjesne zajednice Stupni Dol Emir Likić je kazao da Vareš nije doživio veće stradanje u jednom danu te da je ubijanje, silovanje, paljenje i pljačkanje bilo sastavni plan da se zastraše Hrvati, a da se Bošnjacima očita lekcija o hrabrosti HVO-a.
“Moramo pronaći snagu za oprost i pomirenje, ali zaboravu ne smijemo dati priliku. Moramo napominjati na ono što se dogodilo ovdje, jer Stupni Do živi s dubokim ranama u prošlosti”, kazao je Likić.
Načelnik Vareša Zdravko Marošević je prisustvovao danas u Stupnom Dolu obilježavanju 25. godišnjice ratnog zločina. Kazao je da je primjereno da svaki čovjek oda počast onima koji su nevino ubijeni, a onaj ko nije u stanju da se pokloni nevinim žrtvama ne pripada ljudskom rodu.
U svom obraćanju citirao je i riječi Alije Izetbegovića koji je u jednom javnom obraćanju kazao kako se treba prisjećati prošlosti i tražiti odgovornost, ali da se ne smije živjeti u njoj.

“Upravo ta poruka Alije Izetbegovića rješava sve probleme koje naša djeca danas imaju i zbog čega idu van BiH. Ona nam je bitna zbog budućnosti naše djece”, poručio je Marošević.
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao da je na svima odgovornost pronaći izvršioce ovog zločina, a to je potvrdio i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović koji je dodao:

“Nećemo zaboraviti šta se dogodilo u cijeloj BiH od 1992. do 1995. godine. Ovdje smo da poručimo da ćemo tragati za istinom i zahtijevati pravdu ovog gnusnog zločina. U ovom slučaju, kao i u mnogim, morat ćemo otvoriti neka pitanja sa susjedima Hrvatskom i Srbijom, jer je više nego evidentno da se dvojna državljanstva zloupotrebljavaju za bijeg od zločina. Ona se ne smiju upotrebljavati za to i zbog toga sam najavio inicijativu za osnivanje centra za istinu i pravdu. BiH će ići dalje”, kazao je Džaferović.

Program u Stupnom Dolu završen je učenjem Ya sina na mjesnom mezarju gdje je ukopana većina stradalih, a tevhid proučen u džamiji nakon podne-namaza.

Kako bi se prikrili zločini pred međunarodnom zajednicom, Rajić je pokrenuo lažnu istragu s pogrešnim informacijama čiji je cilj bio sakriti pravu prirodu zločina u selu.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. godine zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. Sud je izdao takvu kaznu jer je Rajić priznao krivnju i iskazao kajanje, a pušten je nakon dvije trećine kazne nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Share.

Comments are closed.