Ilijaški komandant, major Hašim Spahić i član Komande 1. Korpusa Armije BiH, kapetan Šemso Baručija, poginuli si na Moševićkom brdu 11. 10. 1994. godine, dok su tokom žestokih borbi bili na prvim odbrambenim linijama.  Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” općine organizovala je i ove godine manifestaciju sjećanja na mjestu pogibije na Moševićkom brdu.

Nakon obilaska mezarja i polaganja cvijeća u petak , ove nedjelje upriličena je posjeta Moševićkom brdu, gdje su se saborci i porodica sjetili Hašima Spahića, njegovog života i hrabrosti.

Obilježavanju godišnjice pogibije Hašima Spahića prisustvovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

-Ovo je, nažalost, samo jedno od bezbroj ovakvih mjesta u našoj BiH. Važno je da se sjećamo i da imamo želje, volje i snage doći da obilježimo dan kad smo izgubili dva heroja. Važno je sjećati se šta oni znače za slobodarsku i oslobodilačku priču za Bosnu i Hercegovinu, važno je priču o njima prenositi na djecu i mlađe generacije, jer Hašim i Šemso su razlog što smo danas ovdje i što imamo pravo da govorimo onako kako govorimo. Porodici, koji bi naravno željeli da su oni živi i sa nama, mogu samo poručiti da imaju pravo da budu ponosni, kazao je Komšić.

Major Hašim Spahić je dao veliki doprinos u organiziranju ilijaškog stanovništva u otporu protiv agresora i doprinos u formiranju 126 Ilijaške brigade.

-Ovaj dan je jako važan za porodice Hašima i Šemse, ali  i za historiju, u tom danu porodice su izgubile najmilije članove, a mi smo dobili heroje i preokret na ratištu u borbi za slobodne teritorije i u toj borbi uspjeli i odbranili domovinu Bosnu i Hercegovinu i živimo u slobodnoj, priznatoj i suverenoj BiH. Moramo dolaziti ovdje, barem jednom godišnje odati pijetet ovim ljudima, jačati kolektivni i svoj lični patriotizam jer će puno toga trebati da bi ovu državu gradili i vodili civilizacijskim putem. Svojom posjetom važnost ovom događaju dao je član Predsjedništva Željko Komšić i nadam se da će ovaj dolazak ponukati mnoge na razmišljanje, obaveze  i odgovornosti u našem daljem djelovanju, kazao je ovom prilikom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  zahvalivši se JOB “Unija veterana” na organizaciji obilježavanja godišnjice s obzirom na specifične uvjete i epidemiološku situaciju.

Prisutnima je o načinu pronalaska poginulih Hašima Spahića i Šemse Baručije govorio član Odreda Lasta Amir Hašimović. Uspomene na rahmetli  Šemsu  Baručiju  evocirao je njegov saborac Sead Alić, a o važnosti sjećanja i njegovanja tekovina Odbrambeno –oslobodilačkog rata kazao je pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović.

O borbama na ovom dijelu ratišta i liku i djelu Hašima Spahića govorio je  komandant ilijaške brigade Enes Durak.

Rahmetli Hašim je bio veliki čovjek, a u isto vrijeme mali i običan čovjek a njegova djela su velika. Zbog činjenice da je bio jako svjestan šta je Čemerska planina i njene strateške važnosti doveo se u poziciju da on kao komandant operativne grupe dođe da vraća liniju, a to nije normalna praksa. Bio je jako svjestan šta znači Moševićko brdo, hvala mu na svemu što je radio i oplemenio mene kao čovjeka, borca i oficira. Molim vas da nikad ne zaboravimo ni Hašima ni Šemsu,  niti jednog borca koji je život dao za Bosnu i Hercegovinu, jer ako zaboravimo može nam se ponoviti isto ili još gore, poručio je Durak.

Ime Hašima Spahića nosi osnovna škola u Ilijašu i jedna od glavnih ulica grada, a njegov lik živi vječno u sjećanjima porodice, saboraca, prijatelja, ali i svih drugih građana Ilijaša.

Share.

Comments are closed.