Godišnjica formiranja Odreda „Tale“ i pogibije gazije Ibre Talića, 28. po redu, obilježena je u Misoči. Program je započeo u 12:00 sati učenjem Tevhida u džamiji u Misoči, a nakon toga je upriličeno polaganje cvijeća  u haremu džamije i na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči.  Matoruga Azem, predsjednik Skupštine Udruženja odreda „Tale“ i predsjednik ovogodišnjeg Organziacionog odbora istakao je da je Ibro Talić bio borac za svaki pedalj zemlje, i u toj borbi dao je i život.

„Kad se spomene ime Ibre Talića, svi trebaju ustati. Jer, kada je trebalo stati u odbranu našeg mjesta i države BiH, on je stao prvi, bio na čelu i među prvima je dao život. On je bio komandir voda u gornjem djelu Misoče, odnosno u Halugama. Tu je poginuo braneći svaki pedalj sela ali i države. Sve je manje boraca koji su bili tada prisutni. Zato trebaju mlade generacije da se bore, da se školuju i ne idu iz ove zemlje”, kazao je Matoruga.

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračka pitanja Općine Ilijaš kazao je da se moramo sjećati svakog pojedinca i događaja kako bismo dokumentovali istinu o svemu što se dešavalo na ovim prostorima u ratnim godinama.

„Obilježavamo 28. godišnjicu od kada je pripadnik jedinice, po kome je kasnije nazvan odred Tale, poginuo braneći Misoču, braneći općinu Ilijaš i Bosnu i Hercegovinu. Naša je dužnost i obaveza da gajimo kulturu sjećanja, da dajemo potporu tim događajima, odnosno svemu onome što se izdešavalo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Misoča je bilo teško ratište. To je ratište koje je u tom periodu pružilo najveći otpor agresoru. Cijena tome su nažalost i ljudski životi. Odred je podnio veliki teret. Kasnije su se pridružile i jedinice iz Kaknja i druge dobrovoljačke jedinice. Mi se moramo sjećati svih ljudi i događaja kako bi se dokumentovala jedna istina o događajima na ovim prostorima”, kazao je Spahić.

Nakon polaganja cvijeća na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči, prisutni građani uputili su se prema mjestu pogibije Taleta, u Haluge, gdje će biti upriličeno polaganje cvijeća.

Share.

Comments are closed.