gajine2Polaganjem  cvijeća  na Gajinama i obilaskom šehidskog mezarja u Solunu u Olovu, jučer je obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive u širem rejonu Gajina i Kruševa. Ovaj datum je uvršten u Kalendar značajnih datuma  i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata Općine Ilijaš, s obzirom na to da je ovo bilo jedno od najtežih odbrambenih područja olovsko-ilijaškog ratišta. Borci Teritorijalne odbrane, a kasnije 126. ilijaške brigade učinili su mnogo da se na ovom području obilježava ovaj dan, a mnogi su poginuli braneći plato Kruševa, Gajina i olovskog ratišta koje se vezalo za Čemersku planinu i dalje prema Ilijašu.
Općina Ilijaš podržava obilježavanje značajnih datuma u cilju sprječavanja od zaborava nemilih događaja, koji su zadesili Bosnu i Hercegovinu ali i Općinu Ilijaš u vrijeme ratnih dešavanja.

Cilj neprijatelja je bio slomiti Kruševo, zauzeti Olovo i dolinu Krivaje i odvojiti Prvi od Drugog korpusa Armije BiH i rascijepiti državu.
Nakon polaganja cvijeća na Gajinama, prisutni su posjetili šehidsko mezarje u Solunu na kojem je ukopano 28 ilijaških šehida gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.
Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš, predstavnici Jedinstvene organizacije boraca Ilijaš i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, javljaju iz Općine Ilijaš.

 

Share.

Comments are closed.