Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otvorio je centralni dio manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2020”, kojom se tradicionalno ukazuje počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova, te preživjelim ratnim veteranima.

Javna ustanova “Fond memorijala Kantona Sarajevo” ove godine je organizirala manifestaciju čija se centralni dio tradicionalno održava na planini Igman, međutim ove godine zbog epidemiološke situacije u BiH centralni događaj je uz maksimalno poštivanje sigurnosnih mjera morao biti obavljen u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, pod sloganom “ostani kući i posvjedoči”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, govoreći o obilježavanju godišnjice bitke na Igmanu ,poručio je da se danas sjećamo jedne od veličanstvenih bitaka koje je vodila Armija RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine , a te 1993. godine na Igmanu, zahvaljujući hrabrim braniocima Bosne i Hercegovine, hrabrim braniocima ove zemlje, spriječen je neprijatelj da potpuno blokira Sarajevo.

Da se desila ta blokada, to bi imalo svog uticaja, kako na strateškom, političkom, vojnom, ali i svakom drugom planu. Zahvaljujući braniocima, zahvaljujući Armiji RBiH, to se nije dogodilo. Glavni grad Bosne i Hercegovine nije bio potpuno blokiran. Imao je vezu sa svijetom putem preko Igmana. Naravno, sjećamo se svih bitaka, sjećamo se svega onoga što se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine. Sjećamo se i radi sebe i radi budućih generacija, radi svih nas – naglasio je Džaferović.

Napominje da je upravo u tome bila najveća snaga Armije RBiH, koja je jedina oružana sila koja u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, nije činila masovne organizirane zločine, nije činila udruženi zločinački poduhvat, etničko čišćenje, ubistva, mučenje civilnog stanovništva. Većinom je u svojim redovima imala Bošnjake, ali i pripadnike drugih bh. naroda.

Dok su drugi sistematski činili zločine, na teritoriji pod kontrolom ARBiH, jedine legalne i legitimne vlasti predvođene rahmetli Alijom Izetbegovićem, zločini su sprječavani a zločinci sistematski kažnjavani i u tome je ključna razlika između njih i nas. Bio je pojedinačnih zločina pripadnika ARBiH, oni su osuđeni i mi nemamo nikakav problem s tim. Ono što nećemo dozvoliti je da se izjednačavaju strane u ratu – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH

Nalašava da da smo i danas svjedoci da se u susjedstvu nagrađuju optuženi za ratne zločine, dok u komšiluku zločinac koji je naredio osnivanje logora “Sušica” u Vlasenici postaje član državne skupštine.

U BiH već godinama svjedočimo osporavanju pravosnažnih presuda, a s druge strane još pogubnijoj praksi da se presuđeni zločinci nagrađuju, a njihov zločin slavi. Politike koje se time bave neće uspjeti izmjeniti istinu, niti će iz našeg kolektivnog sjećanja uspjeti izbrisati slike zla koje smo preživjeli i koje pamtimo kao opomenu da nam se više nikada ne ponovi – upozorio je.

Rekao je da borba za očuvanje BiH još uvijek traje, samo što se borba umjesto mecima i granatama vodi političkim sredstvima.

Budite sigurni da oni neće uspjeti, nisu uspjeli ni onda kada su bili mnogo snažniji nego danas. Očuvat ćemo BiH jer su ljudi koji vole ovu zemlju mnogo jači i odlučniji nego što to oni misle. Ponovo ih pozivam da se okane secesionističke i nacionalističke politike – zaključio je Džaferović.

Ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica naglasio je značaj da se na mlade generacije prenese ono što se desilo devedesetih godina na prostoru BiH. Istaknuo je da se putem ove manifestacije žele poslati dvije poruke, jedna prijateljima, a jedna neprijateljima.

Svjedočimo da BiH ima sve više prijatelja, ponajviše jer je istina na strani časne borbe za opstanak ove zemlje. Na žalost ideja o podjeli BiH još uvijek živi, ali svjedoci smo da ona iz dana u dan nailazi na sve veći otpor – podvukao je Grabovica.

Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2020” počela je u ponedjeljak 3. augusta, parastosom u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, a nastavljena je jučer otvaranjem izložbe “Domovina u srcu” u MMC/Amfiteatru na Kovačima, nakon čega je održano predavanje o temi “Alija Izetbegović – vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine”.

Danas su učesnici položili cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva – Alipašinoj džamiji, Spomen – obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Vječnoj vatri, Markalama i Kovačima. Upriličen je kulturno – umjetnički program koji je obhvatio predstavu “Hadžera” i obilazak izložbe “Domovina u srcu”.

Pokrovitelji manifestacije su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Izvor: BHRT

Share.

Comments are closed.