I ove godine u punoj sali KSC Ilijaš održan je tradicionalni Božićni koncert u organizaciji HKD“ Napredak Ilijaš“ . Svojim prisustvom svečanost su uveličali Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović i mnogobrojni vjerski službenici kao i građani Ilijaša i susjednih općina.

 Predsjednica HKD Napredak Marioneta Ilić Jureta se zahvalila svima koji su podržali održavanje koncerta.

HKD „Ilijaš“ je osnovano prije šest godina, i od svog osnutka pa do danas radi na očuvanju i njegovanju suživota na ovim prostorima. Svaka naša aktivnost provedena je zajedno sa našim komšijama svih nacionalnosti na što smo posebno ponosni.  Svojim radom nastojimo pokazati primjer kako treba graditi zajedništvo i suživot i mislim da je taj rad prepoznat u našoj općini. Večeras je pripremljen prigodan program na kojem će nastupit KUD „Ravnica“ –Oštra Luka, Orašje, fra Mirko Majdandžić i orkestar Muzičke škole Ilijaš, nakon ćega će biti podijeljeni paketići za svu djecu koja su večeras sa nama”- kazala je Ilić –Jureta.

Onaje iskoristila priliku i čestitala Božić i Novu godinu.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlićje pozvao na međusobno povjerenje.  

Zadovoljstvo je biti u ovoj prepunoj sali i vidjeti ova ozarena lica,  ljudi koji na ovaj način žele da daju svoj doprinos obilježavanju velikog praznika Božića. Čestitam svima koji su učestvovali u organizaciji ovog koncerta i na rezultatima rada proteklih šest godina, a posebno mi je drago što je sa nama Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.  Nalazimo se u danima kada vjernici dočekuju najveći praznik koji donosi radost i nadu. Moramo priznati da bi sve moglo biti i prazničnije, jer građani ove zemlje žive u vremenu briga i neizvijesnosti. Svima nama je potrebna hrahrost i međusobmo povjerenje. Svim katolicima želim čestitati veliki blagdan, sa željom da on donese mir u srca i radost u naše živote, kao i svima nama sretnu Novu godinu”-istakao je Fazlić u svom obraćanju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je Božićnom koncertu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Ilijaš.

Nakon koncerta predsjedavajući Komšić je prisustvovao i prijemu gdje se susreo sa građanima, fra Mirkom Majdandžićem, predstavnicima HKD “Napredak” Ilijaš i načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem.

Komšić je poručio da su takvi događaji prilika da se pošalju pozitivne poruke i da se pobjegne od sumorne svakodnevice.

Poručio je da je BiH zemlja gdje možemo biti ono što jesmo, zajedno, sa svim našim različitostima u miru.

Predsjedavajući Komšić na kraju je čestitao svim katolicima u BiH predstojeći Božić, uz želje da svima 2020. godina bude bolja, uspješnija i prosperitetnija.

Također je kazao da je taj svečani događaj potvrdio da je BiH zapravo onakva kakva i treba da bude – BiH nasmijana, zemlja dobrih ljudi, komšija, zemlja gdje poštujemo jedni druge i zajedno slavimo.

Koncertu su, između ostalih, prisustvovali  i predstavnici javnog i političkog života Ilijaša, lokalni vjerski službenici, veliki broj djece koju je nakon koncerta, prigodnim paketićima, posebno obradovao Djed Mraz.

Nakon koncerta za sve učesnike i goste priređen je tradicionalni domjenak i nastavak veselog druženja u posebnoj dvorani KSC Ilijaš.

Organizaciju i pripremu koncerta i domjenka u Ilijašu i ove je godine pomoglo mnoštvo sponzora i donatora.

Share.

Comments are closed.