Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“, Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, predavanjem o značaju Dana državnosti prof.dr. Sanjina Kodrića, predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” BiH,  obilježen je ove godine u Ilijašu najveći državni praznik Bosne i Hercegovine- 25. novembar.

ZAVNOBiH je potvrdio državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, kao i boraca Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-95. godina, koji su u herojskoj i pravednoj borbi, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države.

Profesor Kodrić u izjavi  za Radio Ilijaš podsjetio je na važnost ZAVNOBIH-a, ali i na značaj referenduma za nezavisnost 1. marta u milenijskoj opstojnosti domovine Bosne i Hercegovine.

-Meni je zadovoljstvo da mogu danas govoriti povodom Dana državnosti BiH u općini Ilijaš, općini koja je doživjela pozitivnu transformaciju i postala mjesto ugodnog življenja zahvaljujući općinskom načelniku i Općinskom vijeću u ovom i prethodnim sazivima. To ističem zato što se država najbolje gradi  uređenjem društva, time da svako od nas da najbolje od sebe na mjestu gdje jesmo za njen napredak.  Jasno je da je ZAVNOBiH jedan od ključno važnih događaja u milenijskoj povijesti Bosne, to je trenutak njene obnovljene državnosti. Ali, to nas vraća na dugu povijest Bosne, od srednjeg vijeka preko svih  kasnijih perioda pri čemu ZAVNOBiH  svoj puni smisao doživljava referendumom za nezavisnost Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. godine, jer bez referenduma, bez  izglasane nezavisnosti Bosne i Hercegovine  sam ZAVNOBiH ne bi imao svoju punu snagu historijskog događaja, kazao je Kodrić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić podsjetio je na značaj ovog velikog praznika, poručivši da trebamo uvijek njegovati patriotizam i odanost prema svojoj državi.

Danas obilježavamo jedan veliki praznik, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koristim priliku da čestitam svim građanima Ilijaša, BiH i dijaspore ovaj veliki dan.  Dan državnosti je praznik za sve ljude koji vole BiH, koji su spremni da je brane, prilika da jačamo svoj patriotizam i ljubav prema domovini, da za njen napredak i budućnost dajemo najbolje od sebe. Mi u Ilijašu borimo se na način da jačamo ekonomsku poziciju naše općine, da gradimo društvenu infrastrukturu koja će značiti bolji život za njene građane, da se, prije svega, mlade generacije obrazuju i da kreiramo ambijent koji će omogućiti prosperitet i bolju budućnost naše domovine, poručio je Fazlić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović podsjetila je da je prije 78 godina ponovo uspostavljena državnost Bosne i Hercegovine i stvoreni su temelji za samostalnu, suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

– Obilježavajući ovaj važan datum prisjećamo se bogate dugogodišnje historije kroz koju smo uspjeli sačuvati državnost i kontunuitet Bosne i Hercegovine. Simbolika ovog datuma poziva nas na dostojanstveno obilježavanje i obavezuje nas da trajno djelujemo na očuvanju naše domovine. Dvadeset šest godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen posljednji rat, ponovo svjedočimo nasrtajima na institucije ove države. Ovo je jedan od bezbrojnih pokušaja da se naruši suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, s konačnim ciljem secesije.  Bosne i Hercegovine je bilo i bit će je. Retrogradne snage neće nikada uspjeti u svojim namjerama.  Pozivam Vas da svi zajedno, bezrezervno čuvamo državnost Bosne i Hercegovine, svako na svoj način, onako kako najbolje znamo. Moramo se boriti za Bosnu i Hercegovinu, državu u kojoj će svi narodi i građani imati ista prava.  U ime Općinskog vijeća, te u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke svim građanima općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine, poručila je Omerović.

Učenici Perzijsko- bosanskog koledža sa Internatom iz Lješeva izveli su na Svečanoj sjednici  recital “PORUKA” iz zbirke “Kameni spavač” Mehmedalije Maka Dizdara.

Profesor Kodrić u svom je izlaganju podsjetio prisutne na dugu historiju Bosne, od duge povijesti njenog imena, preko banovine i kraljevine, njenog vrhunca i nestajanja, Osmanlijskog osvajanja, Austro-ugarske okupacije,  do vremena Prvog i Drugog svjetskog rata, referenduma za nezavisnost BiH, Odbrambeno-oslobodilačkog rata do sadašnjeg trenutka kazavši da je Bosna skupo platila svoju državnost i nezavisnost, te podsjetivši na važnu ulogu koja se ne smije zaboraviti  predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića  u krucijalnim trenucima potvrđivanja i priznavanja države Bosne i Hercegovine.

 

 

Share.

Comments are closed.