U organizaciji Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš u saradnji sa Zavodom javnog zdravstva Kantona Sarajevo, održano je predavanje na temu prevencije raka grlića materice. Predavanje je upriličeno u Biznis centru Ilijaš sa početkom u 15:00 sati. Moderator ovog edukativnog predavanja bio je  predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš dr.med. Anel Bumbulović.

 „Moram napomenuti da će ovo biti kontinuirana saradnja Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš i Zavoda javnog zdravstva KS kroz cijelu godinu. Bavićemo se različitim temama i pokušati da obuhvatimo sve ciljane skupine našeg stanovništva. Odlučili smo na temu prevencije raka grlića materice kao javnozdravstvenog problema i faktora rizika kao i prevencije. Zašto ova tema? Rak grlica materice predstavlja veliki javnozdravstveni problem u BiH i svijetu. I pored toga što je dijanostika raka grlica materice jednostvna i dostupna, ipak učestalost ovog oboljenja je velika. Nažalost kod većine žena u BiH ova bolest se otkriva u poodmaklom stadiju kada je i tretman liječenja dosta otežan ali ishod bolesti je sa veoma lošim prognozama. Ovo je važna tema da se žene edukuju o prevenciji i dostupnosti preventivnih mjera za ovo oboljenje“, katao je dr. Bumbulović.

Predavanje  na temu „Rak grlića materice održala je dr.med. Senihe Čelik koja je prisutne upoznala sa ovim javnozdravstvenim problem, simptomima bolesti, faktorima rizika i prevenciji.

„Ciljevi su stvaranje podrške i povjerenja te pružanje pomoći u boljem razumijevanju zdravlja i faktora koji utiču na zdravlje pojedinaca u lokalnoj zajednici a samim time i podizanje kvalitete života pojedinaca i njihovih porodica u loklanoj zajednici, smanjenje učestalosti potencijalnih rizičnih ponašanja, te podizanje zdravstvene kulture pojedinaca i lokalne zajednice“, kazala je dr. Čelik.

Ove akcije unaprijeđenja zdravstvenog profila populacije u zajednici će biti dugotrajne, kontinuirane i planirane aktivnosti u saradnji sa partnerima prijateljima zdravlja, jedinicama lokalne zajednice na području KS.

„Korisnici ovog programa su općenito osobe s povećanim bihevioralnim, biomedicinskim i sociomedicinskim faktorima rizika a ciljana populacija programa su djeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, radno sposobno stanovništvo i ranjive skupine ( stariji, nezaposleni, osobe sa invaliditetom, etničke manjine, mladi i žene) što će se definisati sa predstavnicima lokalne zajednice“, kazala je dr. Čelik.

Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica Načelnika i članica Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš istakla je podršku Općine Ilijaš svim aktivnostima za zaštitu i prevenciju zdravlja naših stanovnika.

„Posebno mi je drago što je ovo prva javna i zvanična aktivnost Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš koji je nedavno oformljen i već opravdava svoje postojanje. Mislim da ovakvih edukacija u našoj loklanoj zajednici treba biti što više, ne samo na ovu temu nego i na mnoge druge kako bismo osvijestili naše stanovništvo o važnosti zdravlja“, kazala je Zagorac-Jozić.

Iako spada u grupu preventivnih karcinoma, rak grlića materice na drugom je mjestu po učestalosti kod žena i često je uzročnik visoke smrtnosti.

Share.

Comments are closed.