Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 15. novembra, u 07, 00 sati, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do 19 sati na dan izbora, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

U programu Radio Ilijaša gostovao je predsjednik Općinske izborne komisije Ilijaš gosp. Velid Fazlić te pozvao sve građane da izađu na izbore. Predsjednik OIK-a govorio je aktivnostima koje su provedene.

 Općinska izborna komisija je izvršila sve pripreme za Lokalne izbore,  15 političkih subjekata i 196 kandidata se nalazi na listama za Ilijaš.  Na biračkom spisku ima  20951 birača, od toga 20577 na redovnim biračkim mjestima koji će  glasati na 33 redovna biračka mjesta. Postoji  jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i dva mobilna tima. S obzirom na epidemiološku situaciju imamo i dva covid mobilna tima koji su posebno osposobljeni za ovu situaciju. Za ove izbore smo obučili i osposobili 344 lica u prvom krugu, ali s obzirom na situaciju taj broj se mijenjao, jer je veliki broj odustao iz mnogobrojnih razloga. Dodatno smo pripremili stotinjak ljudi. Politički subjekti su akreditovali 231 posmarača, istakao je Fazlić.

Pogoršana epidemiološka situacija podrazumijeva  i  dodatnu opremu,  za članove biračkih odbora  za koje su obezbijeđeni viziri, zaštitna odijela, rukavice i  sredstva za dezinfekciju ruku i površina.

U jednom objektu se nalazi više biračkih mjesta, tako da s mo pripremili da birači ulaze na jedan a izlaze na drugi izlaz, kako bi se što smanjio kontakt. Moja preporuka bi bila da svako ponese svoju olovku kako bismo i na taj način smanjili mogućnost prenosa virusa. Općinska izborna komisija ima dva mobilna covid  tima za glasače koji se nalaze u izolaciji ili boluju od covida koji će doći na kućnu adresu i donijeti izborni materijal za glasanje.  Pravo na glasanje ima birač kome je dijagnosticirano oboljenje i  koje ima pismeni nalaz odgovarajuće laboratorije,  odnosno nalaz ljekara.  Zahtjeve za glasnje putem covid tima primamo do nedjelje do 09, 00 sati. Zahtjev za glasanje, odnosno medicinski nalaz i/ili akt nadležnog tijela može se dostaviti Općinskoj izbornoj komisiji Ilijaš na e-mail:

– oik118.ilijas@gmail.com

– fax broj 033 400 505

mobitel broj 061 219 405 ili putem drugog lica u kancelariju Općinske izborne komisije Ilijaš, pojasnio je Fazlić.

Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Share.

Comments are closed.