Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je donijela odluku o transferu 30 miliona KM općinama u Federaciji, po 125.000 KM na 79 općina.

– Poslali smo jasnu poruku nižim nivoima vlasti, da budno pratimo šta se dešava i da osluškujemo potrebu rješenja određenih aktuelnih problema u jedinicama lokalne samouprave. U tom smislu mi smo iz Ministarstva finansija imali sastanak sa Svezom općina i gradova, gdje smo zajednički pripremili dvije odluke. Saglasni smo da se transfer općinama od 30 miliona podijeli kao i prošle godine. Znači 10 miliona KM linearno isti iznos svim općinama, gdje će biti prepoznate i manje općine. To je nekih 125.000 KM na 79 općina – rekla je Jelka Miličević, federalna ministrica finansija.

Dodaje kako je druga odluka vezan za kapitalne transfere, odnosno, infrastrukturne projekte u općinama.

– Mi smo prošle godine definirali način raspodjele i to će biti projekti koji će se graditi i raditi iz sredstava budžeta. Negdje će se udružiti i sa drugim donatosrkim sredstvima ili sa sredstvima iz budžeta općina. Uglavno, 20 miliona KM će biti vezano za implemetaciju projekata. Definirali smo i javni poziv koji će biti otvoren do 16. jula. Svi koji su prošle godine koristili ta sredstva a ne opravdaju ih do 30. juna, neće moći biti korisnici sredstava iz 2021. godine – rekla je Miličević na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu

Share.

Comments are closed.