DSCF5312KJP„Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo realizira projekat koji je odobrilo Ministarstvo privrede KS a projekat se sastoji iz tri faze raspoređenih u više opština KS. Jedna od faza je i „Ambijentalno uređenje lokaliteta Karašnica“. Naime, radi se o izgradnji parka čiji je centralni sadržaj CVIJET SREBRENICE.

U okviru manifestacije “ Da se ne zaboravi Srebrenica 2o16 “  ovaj lokalitet su posjetili  Akif Fazlić , načelnik općine Ilijaš , Jasmin Halebić, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo, Nermin Demirović , direktor Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo šume kao i drugi općinski zvaničnici .

DSCF5301O značaju same ideje postavljanja cvjeta  govorio je općinski načelnik Akif Fazlić .

Ja mislim da je ovo jedna originalna ideja i zaista na takvoj ideji čestitam menadžmentu Sarajevo šuma, čestitam im što su pokrenuli ovaj projekat. On je zaista bitan za općinu Ilijaš,  i za Bosnu i Hercegovinu. Svako dijete koje se rodi u ovom gradu, u ovoj općini i svako dijete koje bude prolazilo na nekom svom putovanju u ovoj lijepoj dolini će pitati šta je ovaj cijet. I naravno dobiti će odgovor da je to cvijet kao i svaki cvijet koji nosi uzdah i ljubav, dakle dobiti će trajno sjećanje i uspomenu na ono što se dogodilo Srebrenici 1995. godine. Dobiti će informaciju o genocidu koji mi moramo nositi u sebi tajno i dugoročno gajiti to sjećanje ali, naravno, uvijek biti i civilizacijski okrenuti ka tome da osim tog uzdaha koji može taj cvijet prouzrokovati da on ipak u suštini nosi jednu ljubav.

 

DSCF5301Jasmin Halebić, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo je kazao kako u ovakvi projekti u potpunosti imaju podršku Vlade KS.

-Ovaj projekat sigurno ima svoje značajno mjesto kako u životu Kantonalne zajednice tako i u cijelom Kantonu. Mi u Vladi Kantona Sarajevo smo opredijeljeni za podršku ovom i sličnim projektima koji se izvode na teritoriji čitavog Kantona Sarajevo. Ovaj projekat zasigurno ima svoje mjesto i u drugim sektorima kao što je sektor obrazovanja, gdje se ovdje sada javlja niz ideja koje se mogu nasloniti na ovo, u smislu posjete učenika i učeničke populacije i određenih historijskih časova na ovu temu. Nadam se da će u narednom periodu ova inicijalna faza biti ubrzana i da će u 2017. godini ovaj projekat doživjeti svoju potpunu realizaciju-kazao je Halebić .

Nermin Demirović, magistar šumarstva, direktor Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo šume, koje realizira pomenuti projekat je kazao da je bitna poruka koja će biti prenesena , a to je da se nikad nikome ne dogodi I ne ponovi Srebrenica .

-Ideja zašto smo danas ovdje je dolazak, posjeta kao i prezentacija projekta koji bi trebao da se implementira u nekoliko narednih godina sa nazivom Ambijentalno uređenje lokaliteta Karašnica. Cilj projekta je da nosi jedno posebno obilježje, to jest, Cvijet Srebrenice koji smo mi danas u konačnoj fazi završili, koji na taj način treba da pošalje jednu snažnu poruku, poruku sjećanja na sve one žrtve u Srebrenici koje su se dogodile 11. jula, također i sve one žrtve koje su se desile u Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, također, sve one žrtve u Višegradu, Foči, Kozarcu, Prijedoru, opkoljenom Sarajevu, ovdje u Ilijašu itd.DSCF5311

Također, zadatak koji smo mi željeli da ispunimo je da se nadamo da će time biti prenesena poruka u budućnosti ovoga Cvijeta jeste da se nikada i nikome ne dogodi ono što se dogodilo u Srebrenici, a također u BiH u periodu 1992. – 1995. Cilj ovog današnjeg okupljanja jeste prezentacija ovog projekta koji bi na neki način trebao da ponese i ekološku poruku samog cvijeta, gdje s eu samom centru cvijeta nalazi zimzeleni grm šimšir koji čitave godine ima zelene listove i na takav način daje tu ekološku podlogu tokom cijele godine. Također, ta ekološka poruka ovog projekta jeste svakako i sadnja sadnica odnosno vrsta drveća koje će se simbolično saditi u broju 11, tako da ćemo u narednom periodu imati 11 vrsta bukve, hrasta itd. Cilj nam je, svakako, da na neki način ostane trajno u sjećanju ono što se dogodilo a također i da se nikome ne ponovi ono što je bilo kod nas- kazao je Demirović za Radio Ilijaš  .

Nastavak radova na uređenju samog parka planiran je u jesenjoj sezoni. Sadnja drveća radit će se kontinuirano u jesenjem periodu. Vrijednost radova za realizaciju prvog dijela projekta je oko 18 000 KM i sredstva su obezbijeđena iz Ministarstva privrede.

 

Share.

Comments are closed.